Doom truer Symbian

Virus for mobiltelefoner har ikke vært noen stor trussel, og det skal en god del til før man får telefonen sin infisert. Det dukker allikevel opp nye virus med jevne mellomrom, og det er ikke hyggelig hvis man først får et av disse. Nå har det dukket opp et nytt virus for Series 60-telefoner. Dette skjuler seg i en installasjonsfil som utgir seg for å være spillet Doom 2.


Alt er ikke alltid som det ser ut som

Inni filen ligger det en trojaner med navnet Doomboot.A. Når man kjører denne vil viruset Commwarrior.B bli pakket ut og installert på telefonen. Commwarrioe.B har blitt identifisert i 14 land til nå. Dette viruset setter flere telefonfunksjoner ut av spill, og vil i tillegg aktivere telefonens blåtannfunksjon for å prøve å sende seg selv til passerende enheter.

Hvis man skulle få Doomboot.A er det viktig å ikke slå av telefonen. Hvis man gjør dette vil telefonen slå seg av automatisk hver gang man prøver å slå den på, og man må levere den inn til et verksted.

F-Secure har lagt ut et verktøy som kan fjerne viruset på hjemmesidene sine. Her kan man også laste ned en 30 dagers prøveversjon av et antivirusprogram. Å gå rundt med et antivirusprogram på telefonen er imidlertid helt unødvendig dersom man tar et par enkle forholdsregler.

Virus for mobiltelefoner krever nemlig stort sett at brukeren selv kjører en installasjonsfil. Hvis man ikke takker ja til å ta i mot filer fra ukjente avsendere over blåtann, og holder seg borte fra programvare som legges ut på suspekte hjemmesider, trenger man altså ikke bekymre seg. Ihvertfall ikke ennå.

(Kilder: Mobil, F-Secure)

Les også
Ingen fare for virus
Les også
Virus på jordomseiling
Les også
Nye Symbian-virus
annonse