Til hovedinnhold

Først med ny Windows

Microsoft lanserte denne uken Windows Mobile 5.0. Nå er det klart at den første mobiltelefonen som vil ta i bruk det omtalte operativsystemet er Samsungs SGH-i300.

Da vi var på CeBIT fikk vi trykke på en prototype av enheten, som kun hadde begrensede menyer. Man kunne egentlig ikke gjøre stort mer enn å bla opp og ned i hovedmenyen, uten muligheter for å gå inn på de forskjellige valgene. Vi må innrømme at vi ble en smule skuffet over dette.

I dag vet vi at dette skyldtes at operativsystemet i telefonen enda var under utvikling, og at Microsoft forståelig nok ikke ville la allmennheten få innsyn i en halvferdig plattform.

Støtter det meste
Windows Mobile 5.0 kan by på en rekke muligheter som kommer Samsungs smarttelefon til gode. Det som kanskje er mest essensielt er den massive støtten for tilbehør og forskjellige måter å overføre data.

Windows Media Player 10 er også på plass, noe som gjør at man får utnyttet både de doble stereohøyttalerne og den heftige skjermen, som har en oppløsning på 240 x 320 punkter (QVGA). Du kan lese mer om operativsystemet i vår artikkel

'Nå er Windows Mobile 5.0 her'

.

Heftig lagringskapasitet
Selv uten sin status som første Windows 5.0-telefon klarte SGH-i300 å skille seg ut fra mengden av telefoner på CeBIT. En av hovedgrunnene til dette var telefonens innebygde harddisk, som med en kapasitet på hele 3 GB kan lagre flerfoldige timer med musikk og tusenvis av bilder.

I tillegg har telefonen støtte for minnekort av typen TransFlash, slik at man kan utvide minnet ytterligere hvis man skulle greie å fylle opp hele harddisken. TransFlash-kortene finnes imidlertid ikke i større kapasiteter enn 512 MB, noe som unektelig føles fattig når man sammenligner med internminnet.

Har man mye plass kan man overføre mye data. Det er derfor en fornøyelse at telefonen har støtte for USB 2.0, som har en teoretisk overføringshastighet på opp til 480 Mbps. Det burde dermed ikke by på problemer å overføre store mengder musikk til telefonen.

SGH-i300 krever for øvrig ingen programvare for å overføre data via USB-kabel. Enheten dukker enkelt og greit opp som en ekstra partisjon i utforskeren på datamaskinen når man plugger inn kabelen, slik at det bare er å flytte data til og fra telefonens harddisk.

Telefonen har også støtte for blåtann 1.2, som er den nyeste versjonen av den trådløse standarden. En av de viktigste forskjellene fra den forrige versjonen er at man kan bruke trådløse stereoheadsett, noe som kan være praktisk hvis man ikke liker øreproppene som følger med telefonen.

SGH-i300 har fått et integrert kamera som kan ta bilder med en oppløsning på opp til 1,3 megapiksler. I tillegg kan man ta opp video i de kjente formatene MPEG4 og WMV, slik at det ikke burde by på problemer å spille av klippene på en hvilken som helst datamaskin i ettertid.

Dimensjonene på 113 x 48 x 20 mm og vekten på 130 gram er kanskje mye i forhold til en gjennomsnittstelefon i dag, men når man tar i betraktning at man finner en harddisk under panseret er dette allikevel en beskjeden størrelse.

Det er ennå ikke kjent hvor mye telefonen vil koste, men at lommeboken vil ta av noen gram, det er sikkert.

(Kilder: Microsoft, Samsung, Mobilemag)

Les også
Nå kommer SE Z800i
Les også
Musikktelefon fra Qtek
Les også
Nokia størst på smarte
Les også
Her er Samsungs nye modeller
annonse