Nyhet

HTC Dream er bekreftet

Det har i flere måneder gått rykter om HTC Dream, som blir den første mobiltelefonen med Googles operativsystem Android. Nå er ryktene endelig 100 prosent bekreftet, etter at telefonen ble godkjent av de amerikanske telemyndighetene (FCC) i går.

Se dokumentene på FCCs hjemmesider >>

HTC har enda ikke gått ut med offisielle spesifikasjoner og bilder av telefonen, men det har den siste tiden dukket opp både privatbilder og informasjon rundt den kommende Android-modellen. Senest i går ble det kjent at T-Mobile ser ut til å bli den første aktøren som får selge "verdens første Android-telefon".

Fra Microsoft til Google

Dream blir det nyeste tilskuddet til HTCs telefoner med trykkskjermer, men den går i en helt annen retning enn telefonene i Touch-serien, som alle kjører Microsofts operativsystem Windows Mobile. Android er en åpen, Linux-basert plattform, som er utviklet av Google og Open Handset Alliance, der blant andre HTC er medlem.

Du vil ikke kunne få tak i Dream her til lands før en stund etter lanseringen, da T-Mobile har sikret seg rettighetene til den første puljen, som forventes i løpet av oktober. Det ser imidlertid ut til at den vil dukke opp i vanlige butikker før året er omme. Prisen vil ligge på rundt $400, som tilsvarer rett over 2000 kroner. Her til lands blir den nok noe dyrere etter skatter og avgifter.

Utviklerversjon av Android.

Google satser hardt

Selv om det ikke har dukket opp noen ferdige Android-telefoner til nå, har ikke Google lagt skjul på hva du kan vente deg – snarere tvert i mot.

Du kan blant annet laste ned utviklerversjonen av operativsystemet, og kjøre den på en PC med Windows, Mac OS eller Linux.

Les vår sniktitt på Android >>

Google har også utlyst konkurransen Android Developer Challenge. Første del av konkurransen, som går ut på å lage programvare til den uferdige Android-versjonen, er allerede over. Andre og siste del av konkurransen har fremdeles ikke startet, men går av stabelen straks den første Android-modellen er på markedet. Totalt deler Google ut ti millioner dollar til de beste bidragene i konkurransen. Mer info finner du hos Google.

Plattformkrig med flere fronter

Selv om Android virker som en lovende plattform, vil ikke Google ha en lett jobb med å konvertere de allerede etablerte Windows Mobile- og Symbian-brukerne. At Symbian Foundation også har bestemt seg for å gjøre operativsystemet sitt helt åpent, gjør ikke ting enklere. I tillegg til store plattformer med godt fotfeste i markedet, er Iphone med Mac OS i ferd med å bli husvarm. Det har også begynt å gro forskjellige Linux-distroer for mobiltelefoner rundt omkring, blant annet Qtopia og Openmoko.

For oss som sitter på sidelinjen, er dette gode nyheter. Det vil bli lagt press på de forskjellige produsentene, som må jobbe hardt for å lagre bedre, mer avanserte og mer brukervennlige plattformer, samtidig som prisene må være konkurransedyktige. At produsentene heller ikke trenger betale i dyre dommer for lisensiering av plattformer, er også fine greier.

(Kilder: Google, Washington Post, FCC)

Les også
– Android banker Iphone neste år
Les også
Android møter motstand
Les også
HTCs Android-mobil rett rundt hjørnet?
annonse