Til hovedinnhold

Retrotest: Nokia 8910

Det er ikke så veldig lenge siden vi testet Motorola V70 i vår retrofil-spalte, som er en liten designperle fra år 2002. Nå tester vi igjen en designperle fra det samme året, og denne gangen fra Nokia.

Nokia hadde en 8000-serie med telefoner der design sto i fokus. 8910 var en toppmodell i serien, og vi har fått fatt i den seks år gamle godsaken.

Åpner seg selv

Hele skallet på telefonen er laget i titan. (Alle foto: Einar Eriksen)

8910 har ingen synlige taster, og du trykker på to utløseknapper på siden av telefonen for å avduke tastaturet. Hele telefonen kommer da sakte sigende opp fra dekselet ved hjelp av en fjærbelastning. Dette var svært stilig i år 2002. OK, greit, vi innrømmer at det er litt tøft nå i 2008 også.

Se video av åpnemekanismen nederst i artikkelen

Du trykker på to utløsertaster for å få frem tastaturet.

Telefonens byggekvalitet er ikke mindre imponerende. Her finner du ingen plastikk, men telefonens skall er faktisk laget i titan. Det er et svært lett og solid materiale, som får telefonen til å føles svært eksklusiv. Det gjorde selvsagt også telefonen svindyr. 7000 kroner måtte du ut med for å få fingrene i telefonen i sin tid.

8910 er ikke en knøttliten telefon etter dagens mål, men i 2002 var den det. Mobilen finnes i fargene sort og titan.

Tastene er små, men går likevel fort å skrive på.

Tastaturet til 8910 har litt spesielt utseende med små taster. Likevel sørger godt mellomrom mellom tastene for at skrivingen av SMS går kjapt. Det eneste vi vil sette fingeren på er at de to menytastene oppe på venstre og høyre side under skjermene ligger svært nær kanten oppe, slik at du ofte treffer tastene for å ta telefonen eller legge på som ligger rett under.

De øvre tastene er litt lett å bomme på.

Herlig skjerm

Fargeskjermene hadde bare såvidt nådd markedet da 8910 ble lansert, og de fleste fargeskjermene var uskarpe og viste blasse farger. Derfor er det kanskje like greit at 8910 har en herlig monokron skjerm som viser sort skrift på en hvit bakgrunn. Skjermen kan også vise tofarget grafikk og fire linjer med tekst.

På baksiden finner du en speilblank detalj med Nokia-påskrift.

Bluetooth var heller ikke spesielt vanlig i 2002, selv om teknologien ble innført av Ericsson allerede i 1998. 8910 har denne teknologien, og det gjør at du kan bruke trådløs håndfri eller koble deg på internett med en PC via mobilen trådløst over lengre avstander. Infrarød port er også på plass.

Telefonen har fire innebygde spill: Snowboarding, Snake II, Bantumi, Pairs II. Alle spillene er underholdende, og spesielt Snake II kan oppta deg i timesvis.

For seks år siden var behovet for 3G på telefonen ganske lite, i og med at 3G-nettene i Norge ikke kom før tre år senere. Naturlig nok hadde derfor ikke 8910 noen av disse teknologiene, og ei heller hadde noen andre telefoner på markedet det. MMS-funksjon manglet også, og ble ikke vanlig før noen år etter.

Disse manglene, samt at telefonen ikke har et innebygget kamera, gjør at vi neppe ville brukt 8910 fast nå i 2008. Dermed fungerer kanskje 8910 best som et samleobjekt.

Under telefonen er det tilkoblingsmuligheter for lader og håndfri.

Mange proffuksjoner

Av proffunksjoner har du likevel mye av det en middelmådig mobilbruker i dag krever. Her finner du både kalender med notisfunksjon, gjøremålsliste, kalkulator og taleopptaker, så vel som nedtellingsfunksjon og stoppeklokke.

Kontaktlisten har rom for 500 forskjellige kontakter med maksimalt tre telefonnumre for hver kontakt. Dermed kan du lagre både fasttelefonnummeret hjemme, på kontoret og mobilnummeret til alle du kjenner.

8910 er en liten telefon, med mange funksjoner i forhold til andre mobiler i år 2002. Batterilevetiden lider av den grunn, og du kan bare snakke i mellom to og fire timer før batteriet tar kveld. Hviletiden er oppgitt til ganske nøyaktig mellom 4 og 12,5 døgn.

Telefonen er alt i alt god nostalgi.

Konklusjon

8910 er en liten telefon laget i titan som åpner seg selv. For alle teknologiinteresserte med et snev av nostalgi i seg er 8910 et samleobjekt vel verdt en plass i skuffen.

Og i subjektivitetens navn ser 8910 svært flott ut, til tross for at skjermen er knøttliten og telefonen er ganske tykk.

Under tesperioden tok vi mange telefoner og sendte en god mengde SMS. Til slik bruk fungerer telefonen svært godt, og den har i tillegg de viktigste proffunksjonene og en rekke gode spill.

Prisen i år 2002 var på fryktinngytende 7000 kroner, men for et brukt eksemplar i dag trenger du heldigvis ikke blakke deg riktig så mye.

Takk til Frank Vevik for lånet av Nokia 8910.

Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Retrotest: Siemens C25
Les også
Retrotest: Siemens SL45i
Les også
Retrotest: Samsung P510
Les også
Retrotest: Motorola V70
Les også
Retrotest: Siemens SX1
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrofil: Den første bærbare GSM-mobilen
Les også
Retrotest: Ericsson T39
Les også
Retrotest: Nokia 3310
annonse