Tek.no

Nyhet

Helgens anbefalinger - uke 50

Kiki prøver å slå seg gjennom som heks i storbyen.
Alexander Moderhak Schindler

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kultuo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Kikis budservice

Hayao Miyazaki er kinoaktuell denne uken, med en liten animasjonsperle fra 1989.

Lille Kiki skal gjennomgå det som for små hekser er en tilnærmet konfirmasjon. Helt alene må hun dra ut i verden, finne seg en ukjent by og klare seg der på egenhånd et helt år. Og om du tenker heks av typen fæl og krokrygget tar du grundig feil. Kikis oppgave er nemlig å finne frem til sin heksespesialitet for å hjelpe menneskene hun møter. Det er dog lettere sagt enn gjort når du holder til i en moderne metropol hvor slett ikke alle tror på hekser, og hvor teknologien truer med å utkonkurrere heksekreftene dine.

Vår anmelder synes dette er en svært god film og kaller den for en «søt, tidvis gripende og til de grader behagelig opplevelse som gjør godt for sjelen». Selv om filmen ikke når opp til regissørens senere mesterverk, mener vår anmelder at det er godt med et fargesprakende eventyr hvor alt ordner seg til slutt i denne mørke og kalde årstiden. Han gir den derfor 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – The Bourne Ultimatum

I kjent stil bruker Jason Bourne offentlig transport for å unnslippe sine forfølgere.

Matt Damon leverer det siste eventyret i trilogien om agenten uten fortid, Jason Bourne.

I kjent stil løper Jason fra de som helst vi se ham død, samtidig som han prøver å nøste opp i hvor han kommer fra. Her Bourne må takle proffe leiemordere, slue agenter og slitsomme flashbacks fra fortiden der han løper gjennom New York, London og andre metropoler. Filmene i denne rekken har blitt kjent for sine actionsekvenser, som er harde og slående nettopp fordi de er nedstrippet og dørgende realtistiske, uten haugevis med James Bond-effekter.

Vår anmelder mener denne DVD-utgivelsen er svært god, og omtaler den om «en ytterst veldreid og tett action-spenning med nerve, solide rolleprestasjoner, og nesten enda mer filmteknisk raffinement enn tidligere». Godt ekstramaterialet gjør også sitt. Han gir derfor filmen 8 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Donnie Brasco

Johnny Depp og Al Pacino går sammen om å levere en mafiaklassiker.

Johnny Depp og Al Pacino spiller sammen i denne ukens gatevise klassiker fra 1997.

Depp spiller Joe Pistone, en FBI-agent som skal infiltrere mafiaen. Det går langt på vei overraskende godt, kanskje ikke så rart når han blir tatt under vingene av Benjamin "Lefty" Ruggiero. Lefty, spilt av Al Pacino ("Heat", "Scarface"), er nemlig en av de gode gamle gutta som kjenner sin plass i mafiaen.

I et turbulent forbrytermiljø der de fleste har ambisjoner er Lefty et slags fossil, en gammel kar man ikke trenger å engste seg for, og som de yngre mafiajyplingene derfor lar være i fred. For agent Pistone, som kaller seg for Donnie Brasco når han er undercover, byr det på problemer. Ikke bare begynner han å bli glad i den gamle skurken, han identifiserer seg stadig mer og mer med det kriminelle livet og holder på å miste familien som en følge av det.

Regissør Mike Newell har her flere gode skuespillere, bortsett fra de nevnte så er blant annet Michael Madsen ("Kill Bill") med, til å levere en film basert på en sann historie. "Donnie Brasco" er en annerledes og sjarmerende mafiafilm som likevel klarer å ta vare på følelsen av å være en «made man».

annonse

Les også