Tek.no

Nyhet

Panasonic slår tilbake

19 Juli 2010 11:15

Med lanseringen av LX3 la Panasonic lista høyt for kompaktkameraer i flere år, og det kameraet har ligget på topp siden det ble sluppet, ikke uten grunn. Da vi testet LX3 fikk det en velfortjent "akam anbefaler" og listen over ting vi savnet var imponerende kort: Kun en søker og litt heftigere tele stod på ønskelisten vår da testen var over.

Og jaggu ble ikke de ønskene oppfylt i LX5 også. Optikken på LX5 blir tilsvarende 24-90 mm, mens LX3 sluttet på 60 mm. Vidvinkelen er fremdeles tilsvarende 24 mm, med blender f/2.0, men på grunn av utvidelsen på tele-enden vil største blender nå være f/3.3 mot LX3s f/2.8. Etter vår mening en helt forståelig og OK endring, spesielt tatt i betraktning at største blender på tilsvarende 60 mm sannsynligvis ikke har endret seg nevneverdig fra f/2.8 uansett. I tillegg vil både optisk og elektronisk søker være tilgjengelig som ekstrautstyr, etter det vi erfarer.

Her passer det forresten å sette inn et forbehold: LX5 er ennå ikke offisielt lansert, men ettersom Panasonic USA har funnet det for godt å legge ut hele spesifikasjonslisten på sine websider, betrakter vi denne informasjonen som så sikker at vi likevel velger å skrive om kameraet. Det kan imidlertid forekomme feil eller endringer i forhold til europeisk modell. Dersom Panasonic USA trekker spesifikasjonslisten fra sine sider, kan du finne en PDF-dump av den her, og du finner også spesifikasjonene i vår produktguide.

Da Panasonic lanserte LX3 erklærte de megapixelracet for over, og selv om det også dengang var en sannhet med modifikasjoner, kan vi med glede registrere at de ikke har økt megapikseltallet på LX5 i forhold til forgjengeren. Også LX5 vil få 10 megapiksler netto, men bruttotallet er en smule høyere, på grunn av dets litt spesielle sensorbrikke som tilbyr ekte 16:9 og 3:2, foruten den vanlige 4:3.

Høyeste ISO-verdi økes fra 3200 i LX3 til 12800 i LX5, ved hjelp av en teknikk Panasonic kaller "pixel mixed readout". Nøyaktig hva det gjør er en smule uklart, men vi tar det for gitt at det er en eller annen form for interpolering som vil gå ut over oppløsningen på de ISO-verdiene det gjelder, dvs 6400 og 12800.

Video er fremdeles 1280 x 720, men antall bilder i sekundet går opp fra 24 til 30. Kameraet sies å kunne levere filer med 60 bps også, men da CCDen kun leverer maksimalt 30, vil dette være interpolert. Spesifikasjonslisten vi har fått fatt i tyder også på at LX5 skal kunne levere 1080i over HDMI-utgangen, selv om opptaket "bare" skjer i 720p.

Også skjermen blir som før, med en størrelse på 3 tommer (7,6 cm) og 460 000 bildepunkter.

Fysisk er LX5 blitt litt større enn forgjengeren, men samtidig har det blitt en smule lettere, og batterikapasiteten er økt fra 320 til 400 bilder per lading, etter CIPA-standarden.

Det er i skrivende stund uvisst hva norsk pris vil bli, og når kameraet havner i butikkhyllene, men vi vil selvsagt komme tilbake til saken så snart vi får informasjon om dette. Som de pleier å gjøre går vi ut i fra at Leica også denne gang vil slippe sin egen versjon av kameraet, priset langt høyere enn Panansonics utgave, som for øvrig vil komme i både svart og hvit utførelse, som vist på bildet ovenfor.

Du kan sammenligne LX5 med forgjengeren og se selv hvilke forbedringer som kommer, i produktguiden.

Les også: Test: Panasonic Lumix DMC-LX3

Les også: Samsung EX1: LX3-dødaren?

Les også: Sniktitt: Canon Powershot S90

annonse

Les også