Tek.no

Nyhet

Her er Nokia N810

(Klikk for større bilde)
Marius S Eltervåg
18 Okt 2007 19:50

Allerede for et par dager siden avslørte en pressemelding fra en radiokanal at Nokias oppfølger til surfebrettet N800 var rundt hjørnet. Nå har Nokia offisielt lansert N810.

N810 er akkurat som forgjengerne en renspikka internettmaskin, og byr ikke på vanlig mobiltelefoni.

For å komme deg på nett bruker du enten Bluetooth, og kobler opp via en vanlig mobiltelefon, eller du kan bruke Wifi for å slenge deg på et vanlig trådløst nettverk.

N810 kommer med Skype forhåndsinstallert, slik at du kan ringe gratis til andre Skype-brukere dersom du befinner deg i et trådløst nettverk. Du kan også ringe vanlige telefonnumre, men dette koster penger.

Trykk eller tast

N810 har fått en 4,13 tommers skjerm som dekker nesten hele overflaten av surfebrettet. Oppløsningen er på 800 x 480 bildepunkter, og fargedybden er på 65 000 farger.

For å navigere har du to valg. N810 har i likhet med forgjengerne en trykkfølsom skjerm. Dersom du foretrekker gammeldagse taster kan du dra ut et vanlig qwerty-tastatur.

Minnekapasiteten i N810 burde være tilfredsstillende for de fleste. Internminnet har en størrelse på 2 GB, og du finner i tillegg støtte for miniSD-kort. Du får imidlertid ikke minnekort med i pakken når du kjøper maskinen.

Integrert GPS

Mens N800 krevde at du investerte i tilleggsutstyr for å bruke den som GPS, har N810 fått integrert GPS-mottaker. Maskinen har også et forhåndsinstallert kartprogram, slik at den er klar til navigeringsbruk ved levering.

Nettleser fra Mozilla

Operativsystemet i N810 er Internet Tablet OS 2008 (også kjent som Maemo 4.0), som er en Linux-basert plattform for håndholdte enheter.

En av forskjellene fra 2007-versjonen av Internet Tablet OS er at du denne gangen får en nettleser fra Mozilla istedenfor Opera. Mozilla-nettleseren støtter for eksempel Ajax, som blant annet gjør at lasting av interaktivt innhold, som bilder og video, på nettet går raskere.

Du trenger for øvrig ikke kjøpe nytt surfebrett for å bruke Internet Tablet OS 2008, ettersom operativssystemet også kan brukes på N800.

N810 skal ifølge Nokia dukke opp i butikkene allerede i midten av neste måned. Prisen er oppgitt til $ 479, som tilsvarer ca 2600 norske kroner. I tillegg kommer skatter og avgifter.

>> Les også vår test av forgjengeren, N800.

(Kilde: Nokia)

Les også
Kommer N800-oppfølgeren denne uken?
annonse

Les også