Tek.no

Nyhet

Intel-skepsis til AMDs trekjerne

Jan Aril Sigvartsen
10 Okt 2007 10:04

I begynnelsen av neste år planlegger AMD å introdusere en helt spesiell prosessorarkitektur med tre kjerner. Denne vil være basert på samme teknologi som for firekjerneprosessorene, dvs. at alle kjernene settes på én enkelt silisium-brikke.

Dette er en annen produksjonsteknikk enn det Intel benytter for sine firekjerner, som må sette sammen to dobbelkjerneprosessorer for å få fire kjerner. Rent økonomisk sett fra et produksjonshensyn er det nok Intels teknikk som kanskje er mest lønnsom, men AMD påstår imidlertid hardnakket at deres arkitektur med "ekte" firekjerne gir høyere ytelse.

Intel skeptisk

Justin Rattner, CTO i Intel, har kommentert ovenfor Wired News at han er skeptisk til AMDs trekjerne og mener en slik prosessor ikke har noen spesiell markedsmessig verdi for kundene, siden man har dobbel- og firekjerneprodukter.

Grunnen til at AMD ønsker å sette sammen en trekjerneprosessor kan nok også henge sammen med at man virkelig ønsker å demonstrere forskjellen på deres produksjonsteknikk og Intels. Dersom sistnevnte skulle laget en trekjerne, måtte man ha satt sammen to dobbelkjerner og deretter deaktivert den ene kjernen.

Rattner kommenterte i samme intervju at trekjerneprosessoren til AMD neppe tilbyr noen annen verdi enn å sette X antall kjerner på én sokkel på samme måte som to- og firekjerne.

Litt avhengig av prosessordesignet skal det imidlertid påpekes at en trekjerneprosessor rent teoretisk kan ha samme eller bedre ytelse som en firekjerneprosessor. Grunnen til dette er at man har færre potensielle hopp mellom kjernene, siden alle kan ha direktelinker til hverandre.

En slik teknikk har tidligere blitt satt ut i livet av IBM på deres 4-veis x86-servere med enkelkjerneprosessorer, ved at man faktisk har laget en link mellom sokkel 1 og 3 samt deaktivert sokkel 4. I praksis ga dette like god eller høyere ytelse, fordi man hadde kortere vei når en CPU skulle aksessere informasjon i cachen på de andre prosessorene.

Phenom X3?

Ifølge tidligere informasjon gitt av AMD vil "X3" (foreløpig ikke bekreftet navn), kjent under kodenavnet "Toliman", bli implementert med 512 kB L2-cache, 2 MB L3-cache, AM2+ og HyperTransport 3.0.

(Kilder: Wired, X-bit labs)

Les også
Intel lager sekskjerne?
Les også
AMD lanserer trekjerne i mars
Les også
AMD deaktiverer én kjerne
Les også
Firekjerner i fåtall
Les også
AMD fokuserer på bærbare
Les også
AMD-firekjerne dominerer SPECfp
Les også
AMD bekrefter trippelkjerne
Les også
AMD vurderer trippelkjerne
annonse

Les også