Til hovedinnhold

PDA-en; død eller i live?

Året er 2003; i takt med nedskjæringer i IT-sektoren etter tre år med nedgang blir PDA-en erklært død. Sviktende salg og mer avanserte mobiltelefoner gjør håndholdte bærbare overflødig, og verken forretningsbrukere eller privatpersoner ser seg råd til nok en ekstra duppeditt til flerfoldige tusen kroner. Snart er vi halvveis gjennom 2006 og PDA-en finnes fortsatt i stort antall. Hva er det som holder PDA-en i live?

Nettstedet XYZ mener det er PDA-tilhengerne som holder dagens PDA-salg oppe. Oppsving i økonomien de to siste årene har fått ellers sparsomme forretningsbrukere til å åpne lommeboken, og det er liten tvil om at både Pocket PC og Palm har sine tilhengere. Men dagens situasjon er langt fra glansdagene på siste halvdel av 90-tallet, da PDAer var et like vanlig profftilbehør som dagens smarttelefoner.

Men selv trofaste brukere begynner nå å se seg om etter alternativer. Krav til nettilkobling, epost-leser og fullt qwerty-tastatur gjør den klassiske PDA-en overflødig, og stadig flere går for smarttelefoner eller hybridløsninger med innebygget Wi-Fi og GSM-støtte. Eksempler på slike løsninger er Nokias nyslupne 770, med Linux og Wi-Fi, og I-mates K-Jam.

Dette rammer PDA-produsenten Palm spesielt hardt. Microsoft har i det stille valgt bort sin Pocket PC til fordel for selskapets Windows Mobile-løsning, og har med det kommet seg utav hengemyren uten særlig store mén. Palm produserer også hybridløsninger med 3G, Wi-Fi og GSM-støtte, men legger fortsatt stor innsats inn i den rendyrkede PDA-løsningen sin. I tredje kvartal i fjor solgte produsenten 569 000 PDA-enheter, en nedgang på 167 000 enheter fra samme kvartal i 2004.

Hva nå?
Så hva skjer med PDA-en nå? Så langt har Palm kompensert salgsvikten med lavere priser på modellseriene sine. Mens du før måtte ut med flerfoldige tusen for en gjennomsnittlig PDA, koster de fleste av dagens PDA-enheter i underkant av tre tusen kroner, mens økonomiutgaven Z22 koster rett under tusenlappen. Sistnevnte er blant Palms bestselgende modeller og fokuserer på det PDA-er har vært best på, planlegging av hverdagen din. Nylig kunne Palm melde at de i fremtiden vil gjøre alt for å gjøre PDA-en såpass billig at alle kan ha råd til en. Gjeninnføring av svart/hvitt-skjerm ble trukket frem som et eksempel.

En annen løsning er å utvide bruksområdene til PDA-en. Palms LifeDrive er et godt eksempel på det. Her følger det med et internminne på 4 GB som gjør det mulig å bruke PDA-en til både film og musikk, i tillegg til de klassiske planleggingsfunksjonene. Men problemet er at slike løsninger dukker opp i et allerede hardt presset marked. Apples iPod kan by på hele 30 og 60 GB lagringsplass og er sånn sett langt bedre på musikk- og multimedia. I tillegg har mobiltelefonene begynt å spise seg inn i mp3-markedet, noe som lover dårlig for Palm, som allerede sliter med mobilkonkurransen på andre fronter.

Et av de mest essensielle problemene for PDA-en er imidlertid umulig å løse. Uansett hvor mye en PDA kan by på, så ønsker de fleste å ha færrest mulig enheter med seg rundt. Ettersom mobiltelefonen er blitt essensiell for de fleste, skal det mye til før den blir erstattet med en PDA. De fleste vil derfor foretrekke mobiltelefonen uansett hvor avansert PDA-en måtte være, og eneste løsning blir sånn sett å integrere mobiltelefonen i PDA-en. Og da er du inne på markedet for smarttelefoner, der sterke produsenter som Sony Ericsson og Nokia allerede er enerådende og er på ingen måte nådige mot en konkurrent som Palm.

En siste løsning, som kanskje kan ende opp som siste utvei, er å utfordre det eneste som er større og tyngre; den bærbare datamaskinen. I Asia finnes det mange løsninger der små PDA-er med fullt tastatur erstatter den bærbare datamaskinen. Men slike løsninger skiller seg radikalt fra dagens PDA og vil kreve store endringer hos Palm og andre PDA-produsenter.

Det eneste som er sikkert er at PDA-ens fremtid er usikker. At dagens PDA har sett sine beste dager er det liten tvil om, og selskaper som Palm, Dell og HP må vise utrolige kunster innen nytenkning for å hindre at salget av håndholdte PC-er og PDA kollapser helt. Så langt har flere selskaper, blant dem Sony, trukket seg fra markedet, og det er ikke utenkelig at fremtiden vil by på enda mer hoderulling i bransjen.

(Kilder: XYZ Computing, Mobil, ITavisen)

annonse