Til hovedinnhold

Slik ser det ut når Ikea og Sonos designer høyttalere sammen

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Älmhult / Tek.no: Like før jul annonserte Ikea at de hadde inngått et samarbeid med høyttalerprodusenten Sonos, og kalte det for det tredje steget i deres satsing på smarthjem.

Ved annonseringen var det svært lite informasjon å få om hva Ikea og Sonos egentlig skulle lage, men på Ikeas såkalte Democratic Design Days ved designsenteret i Älmhult i Sør-Sverige fikk vi torsdag det første glimtet av resultatet.

Hylletilpasset modul

Prototypen er utviklet for å passe i Ikeas hyllestørrelser, blant annet i Kallax-serien. Øverst en Sonos One.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den første prototypen på det som skal bli Symfonisk-serien er nemlig en avlang, rektangulær og ytterst minimalistisk høyttalermodul som skal være svært fleksibel i plasseringen.

Størrelsen er tilpasset Ikeas hyller og andre møbler, og Ikea planlegger å lage en rekke ulike festeanordninger for fleksibel plassering.

Henger du den på veggen er planen for eksempel at den skal kunne brukes som en liten hylle, og på designdagene viste Ikea også frem hvordan de planlegger å lage et feste som gjør at du kan henge den direkte på selskapets kjøkkenskinner, i tillegg til under kjøkkenskap og liknende.

Det ser altså foreløpig ikke ut til at Ikea og Sonos planlegger å lage egne møbler med innebygde høyttalere, men heller høyttalere som kan plasseres rundt omkring i hjemmet, men mer fleksibelt enn dagens eksisterende Sonos-høyttalere.

Om du ikke er kjent med Sonos-systemet, er det en serie med multiromshøyttalere i ulike størrelser hvor du blant annet kan spille av musikk i ett eller flere rom på én gang. Senest i går lanserte selskapet en ny lydplanke.

Ikea ser for seg å lage mange ulike festemuligheter, som for eksempel til under kjøkkenskap eller på skinner.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Kompatibelt med alt annet fra Sonos

Høyttaleren vi så - og de øvrige høyttalerne i det som skal bli en serie med flere - vil selvfølgelig være kompatible med Sonos' øvrige produkter, og utforming og finish kjennes akkurat som Sonos vanligvis gjør, med solid byggekvalitet og slitesterke materialer. Vi fikk dessverre ikke anledning til å høre på lyden i denne omgang.

Sonos' designdirektør Tad Toulis.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Sonos' designsjef Tad Toulis var på plass i Älmhult, og fortalte til Tek.no at Sonos ser frem til å gjøre lyd og multirom tilgjengelig for mange flere gjennom samarbeidet med Ikea.

– Folk kommer til oss og sier at Sonos føles som den typen selskap og Ikea som en helt annen type selskap, men for oss er ikke dette noe merkelig forhold. Ikea-samarbeidet hjelper oss med å innse at det ikke handler om teknologien, men om hva den kan gjøre for folks liv og hva de kan få ut av den, sier Toulis til Tek.no.

Han har imidlertid ikke noe å si verken om endelig funksjonalitet eller prising.

– Det er for tidlig å si, og litt kjedelig bare å kunne by på en forhåndsvisning her i dag. Men det er noe vi diskuterer heftig for tiden. Begge selskapene er opptatt av å lande på et korrekt sted – et prispunkt som reflekterer Ikeas businessmodell, men samtidig leverer en riktig lydopplevelse.

Slik så de tidligste designskissene ut.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Annerledes designprosess

Den nye prototypen er betraktelig grunnere enn en Play:5, her avbildet sammen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Toulis sier designprosessen er noe ulik Sonos' vanlige designprosess ved at de må forholde seg til en begrenset høyttalerstørrelse.

– Størrelse er vanligvis ikke noe vi må bekymre oss for, siden vi vanligvis har frihet til å starte i en ende av spekteret og så jobbe derfra. Her må vi virkelig bruke Sonos' ekspertise til å lage elementer som passer sammen med programvaren for å lage kvalitetslyd, sier Toulis, som presiserer at de foreløpig er på et veldig tidlig stadium og fortsatt holder på å legge grunnsteinene for samarbeidet.

Symfonisk-serien skal være tilgjengelig hos Ikea en gang etter sommeren i 2019.

annonse