Til hovedinnhold

Dette er prisen på å utvinne én bitcoin i Norge

Snart er det ikke sikkert at det lønner seg i det hele tatt.

Colourbox/29687200

Kryptovaluta har blitt et populært fenomen som en følge av at kursen har gått kraftig oppover den siste tiden, men «utvinningen» av valutaen har også en kostnad det kan være verdt å merke seg. Nå foreligger det en rapport som gir en indikasjon på akkurat hvor mye Bitcoin-aktiviteten koster, melder Dagens Næringsliv.

Elprodukt-butikken EliteFixtures gjennomførte nylig en studie som kartlegger hvor mye det koster å utvinne Bitcoin i 115 av verdens land – deriblant Norge – basert på gjennomsnittlige elektrisitetspriser.

Ifølge rapporten koster det 7784 dollar å utvinne én Bitcoin i Norge. Etter et stort verdifall den siste tiden ligger Bitcoin i skrivende stund på litt over 9000 dollar, ifølge CoinMarketCap.

Svært ulønnsomt i flere europeiske land

Det betyr at verdien nærmer seg et nivå hvor det ikke lenger er fryktelig lønnsomt å grave etter den virtuelle valutaen i det hele tatt, men som kjent svinger verdien voldsomt, så det er selvsagt vrient å spå hvordan lønnsomheten vil utvikle seg i tiden fremover.

Bitcoin-verdien svinger voldsomt, og derfor er det vanskelig å spå lønnsomheten fremover. Dette er verdi-utviklingen den siste måneden.
CoinMarketCap

Det er verdt å merke seg at i en del europeiske land er det mye dyrere å utvinne Bitcoin enn det valutaen er verdt. I for eksempel Danmark og Tyskland koster det ifølge rapporten over 14 000 dollar å utvinne én Bitcoin, mens i Sverige er det relativt sett ganske lønnsomt med en pris på 4700 dollar.

Lønnsomheten vil naturligvis avhenge av mange individuelle faktorer, deriblant hva slags utstyr man bruker, og derfor må nok tallene tas med en liten klype salt. I sin rapport benyttet EliteFixtures blant annet den spesialiserte riggen AntMiner S9, som brukte 17 773 kilowatt og 548 dager på å grave frem én Bitcoin.

Som vi meldte i desember konsumerer Bitcoin-gravingen nå over 30 terawattimer globalt i løpet av ett år, noe som er mer enn elektrisitetskonsumet til hele 159 av verdens land og regioner. «Gravingen» av Bitcoin er den prosessen som skjer når man verifiserer nye transaksjoner som legges til den såkalte blokkjeden, noe som krever kompliserte utregninger som tar mye energi.

Tyver stjal maskiner brukt til kryptograving for over 15,5 millioner kroner »

annonse