Tek.no

Nyhet

Nå får Windows ny Start-meny

Finn Jarle Kvalheim
25 Juli 2019 13:00

Sist gang Microsoft gjorde store endringer med Start-menyen i Windows ble det stor ståhei. For endringene innebar at den i praksis ble borte og erstattet av en slags oversikt som dekket hele skjermen. Nå ser det ut til at Microsoft prøver seg på en ny overhaling, om enn en langt mer skånsom variant.

Windowscentral.com melder om at en ny versjon av Windows 10 har lekket, og med den dukket det plutselig opp en ny variant av Start-menyen. Denne gangen er den helt uten de etter hvert kjente «flisene» som dukket opp i Windows Phone og etter hvert Windows 8 for storskjermene.

Rutenett av ikoner

I stedet er startmenyen mer som en vanlig mobilmeny, med ikoner spredt utover et rutenett, med søkefelt og kontobilde øverst.

Windows-versjonen er laget for intern bruk i Microsoft, så akkurat i hvilken oppdatering eller Windows-variant funksjonene fra den vil dukke opp er ukjent. Men i videoen som viser funksjonene ser det ut til at dette blir en valgfri menyløsning, der det også er mulig å velge dagens startmeny for dem som måtte ønske det.

Menyen skal i første omgang være på vei til en ny Windows-variant kjent som Windows Lite OS. Operativsystemet er enn så lenge ikke bekreftet av Microsoft selv. Det skal dreie seg om en Windows-variant for maskiner med lite krefter, altså en konkurrent til Chrome OS.

Foreløpig uferdig

Windowscentral melder dessuten at designen er tidlig og uferdig, slik at den forholdsvis blågrå og grafisk enkle menyen kan bli seende litt annerledes ut med tiden. Spesielt gjelder dette ikonene som i den lekkede Windows-utgaven er fra flere ulike æraer av Microsofts ikondesign.

Her kan det tenkes at ikonpakkene samles til en felles design etter hvert.

Et felt med foreslåtte apper finnes øverst, og er tilsynelatende ikke i drift ennå. På samme måte ser det ut til at ikonene i den vanlige oversikten under heller ikke er sortert på vanlig vis. De kommer hulter til bulter med Calendar etter Mail og før Photos. Det virker sannsynlig at det skal en sortering på plass før menyen slippes til folk flest – enten den er alfabetisk eller basert på installasjonstidspunkt eller grupperinger av apptyper.

Hvor dukker den opp?

Det er altså ikke helt klart at den vil havne i den vanlige desktopversjonen av Windows ennå, men Windowscentral spekulerer i det, ved siden av at de mener å vite den vil komme til Windows Lite OS.

Noe av grunnen til antagelsen er at Microsoft har gått bort fra «flisene» i så godt som all programvare bortsett fra den vanlige Windowsen for storskjermer. Dermed vil de antageligvis forsvinne også fra PC-en etter hvert.

Lekkasjen skal ha skjedd via Windows Insider-programmet som plutselig sendte ut oppdateringer som ikke var klare for offentliggjøring.

Microsoft har for øvrig eksperimentert med flere lettvarianter av Windows for større skjermer- først Windows RT og etter hvert med Windows 10 S som ble skrinlagt i fjor »

annonse

Les også