Til hovedinnhold

– Loot-bokser er gambling

Nederlandske myndigheter slår nå ned på fenomenet.

Skjermdump

Såkalte «lootbokser», som er virtuelle kister med tilfeldige belønninger i spill, er et kontroversielt fenomen. Spesielt når kistene inneholder viktige spillelementer, og ikke bare kosmetiske spillgjenstander. Mange myndigheter er ennå i tvil om hvordan de skal forholde seg til det hele, men nå har et europeisk land kommet til en foreløpig konklusjon.

I Nederland har man nemlig kommet frem til at noen typer lootbokser er å anse som gambling i henhold til lovgivningen i landet.

Lotteritilsynet i landet undersøkte ti forskjellige lootboks-systemer, hvorav fire viste seg å bryte med loven. Disse hadde den egenskapen at spilleren ikke har noe kontroll over hva som befinner seg i boksene, og at innholdet har en økonomisk verdi ved at det kan byttes inn i ekte penger utenfor spillet.

Nøyaktig hvilke spill det er som har ulovlige lootbokser står ikke oppgitt i rapporten, men det nederlandske nettstedet NOS hevder det gjelder FIFA 18, Dota 2, PlayerUnknown's Battlegrounds og Rocket League.

Myndighetene har gitt utviklerne bak spillene åtte uker på å justere spillene sine. Etterfølges ikke kravet vil de kunne pålegges bøter og i verste fall kan spillene forbys.

Denne type sjansespill med økonomisk verdifulle premier krever ifølge nederlandske myndigheter lisens på lik linje med andre typer pengespill, og er dermed i utgangspunktet lovstridige.

Flere europeiske myndigheter er kritiske

Skjermdump, Blizzard

I tillegg til dette kom myndighetene som undersøkte fenomenet frem til at det kan være en forbindelse mellom lootboks-fenomenet og sjansen for å utvikle spillavhengighet blant spillere. På bakgrunn av dette oppfordrer lotteritilsynet i landet utviklere til å fjerne de avhengighetsskapende elementene.

Nederland er langt fra alene om å kaste et kritisk blikk på fenomenet. I vårt naboland Sverige kan lootkister bli å anse som gambling fra neste år, som Sveriges Radio rapporterte tidligere i år.

I tillegg har den den tyske avisen Welt meldt at tyske myndigheter vurderer å bannlyse lootboks-fenomenet fra dataspill med den begrunnelsen at fenomenet bryter med det tyske forbudet mot «salgsappell» rettet mot barn og unge.

Hvorvidt vi vil se en lignende utvikling i Norge er ennå uvisst. Lotteritilsynet i Norge sa til vårt tidligere søsternettsted Gamer.no i fjor høst at de mener det er uklart om praksisen kan defineres som et lotteri siden alle som betaler for boksene får noe for kjøpssummen, men at de vil vurdere å se nærmere på saken.

Det kan imidlertid være at lootkister forsvinner av seg selv. Fenomenet er nemlig svært lite populært blant mange spillere på grunn av at det gir mulighet til å «kjøpe» seg til fremgang, noe særlig Star Wars Battlefront II fikk massiv kritikk for. Som et resultat av dette er det mye som tyder på at 2018 kan bli året da spillutviklere faser ut lootbokser.

Verdens mest populære nettspill kan nå få store endringer »

annonse