Til hovedinnhold

Fanget unikt øyeblikk på film

Fotograf fikk med månen og Saturn i samme bilde.

Colin Egg

Det går som regel ganske lang tid mellom hver gang fascinerende, astronomiske begivenheter kan ses fra Jorden, og når de først skjer gjelder det å være på rett sted til rett tid.

Nettopp dét var den australske fotografen Colin Egg, da han nylig fanget opp et meget unikt øyeblikk på himmelen med et kamera, som nettstedet Slate melder.

Rett før soloppgang den 22. februar fikk Egg nemlig filmet noe så unikt som planeten Saturn idet den forsvant bak vår egen måne. Fenomenet kalles «okkultasjon», det vil at ett himmellegeme passerer foran et annet og dermed skjuler det, slik som ved sol- og måneformørkelser.

Sjeldent syn

Denne spesifikke okkultasjonen med månen og Saturn forekommer svært sjeldent fordi rotasjonsbanene til disse to himmellegemene har to ganske forskjellige vinkler i forhold til Jorden, noe som gjør at de som regel passerer hverandre med en klaring på flere grader.

Saturn er imidlertid en meget liten flekk på himmelen. Derfor måtte fotografen benytte et teleskop av typen Celestron C8. Dette gjorde at planeten kan ses tydelig, med de karakteristiske ringene og det hele.

Fotografen opplyser ellers at han brukte et kamera av typen Canon 5D II med Magic Lantern-firmware og en oppløsning på 1880 x 1056 piksler. Opptaket ble gjort med 10 bilder i sekundet og en ISO-verdi på 200.

Videoen kan du se under, og sjekk også ut Colin Eggs Vimeo-side, hvor du finner et antall andre stilige videoer.

Månen har også figurert i andre bilder nylig: En fransk fotograf fanget romstasjonen ISS foran månen »

Moon Saturn Occultation - 22 Feb 2014 from Colin Legg on Vimeo.

(Kilde: Slate)

annonse