Til hovedinnhold

Smarte apper simulerer dyr optikk

Velg fokus i etterkant med mobilen.

Google

Nylig offentliggjorde Lytro det nye plenoptiske kameraet Illum, et kamera som lar deg velge fokus i etterkant av at et bilde blir tatt.

Men om du ikke vil eller gidder slenge mange penger i bordet for et dedikert kamera som gjør dette, kan du til en viss grad bruke mobiltelefonen din.

Googles kamera

Lens Blur i praksis.Foto: Google

Dersom du har en Android-enhet som kjører Android 4.4+ KitKat eller høyere, kan du for eksempel legge inn den relativt nye Google Camera-appen. I tillegg til å være en ren kamera-app, har den en modus, kalt Lens Blur, som lar deg velge fokus i etterkant og gir så bildet en liten dybdeskarphet.

Helt konkret fungerer dette ved at du fører kameraet oppover, slik at det tar en hel serie med bilder. Disse mates inn i en algoritme, som så gjør det mulig å kalkulere avstand og på den måten lage et «avstandskart».

Deretter kan dette kartet brukes til å simulere liten dybdeskarphet med valgfritt fokuspunkt.

3D-effekt

Jo mørkere området på avstandskartet, jo nærmere er det.Foto: Google

Andre har nå også slengt seg på bølgen. Nettleser-appen Depthy lar deg nå bruke Lens Blur-bildene fra Google-appen til å skape en primitiv 3D-effekt i bildet. Du velger selv hvor stor bevegelse du vil gi bildet, og du kan så eksportere animasjonen i en GIF-fil.

Morsom gimmick kanskje, men vel så interessant er det at nett-appen lar deg hente ut «avstandskartet» fra Google Camera-bildet.

Enn så lenge kan det ikke brukes til stort, men det er ikke vanskelig å se for seg at det kan brukes til å redigere avstandsinformasjon i etterkant og dermed kanskje være en mulig nødløsning for å fikse små problemer ved fokus.

Har du en Android-enhet med 4.4+ Kitkat? Prøv effekten med egne bilder her.

Sliter du med uskarpe bilder? Slik velger du riktig lukkertid»

(Kilde: Imaging Resource, Google-bloggen)

Mer om
annonse