Tek.no

Nyhet

Platebutikkene er døden nær

Streaming og nedlasting tar over fullstendig.

16 Apr 2012 09:44

Salget av fysisk musikk har definitivt rullet ned en nedoverspiral de siste årene, og nå synger platebutikkene landet rundt på siste verset. Det skriver NRK på sine nettsider.

Ifølge NRK er det bare litt over 20 uavhengige platebutikker igjen i Norge, og de blir stadig færre. Igjen står kjemper som Platekompaniet, og nordmenns økende tendens til å benytte seg av digital musikk på Internett.

Synker 30 prosent i året

Salgssjef i plateselskapet EMI, Aslak Klever, sier til NRK at det er en klar trend når det gjelder fysisk platesalg i butikker i løpet av det siste tiåret.

– Det har vært en relativt stor nedgang i salg av musikk i butikk de siste årene. I kalenderåret 2011 var nedgangen på 27 prosent. De siste ti årene har salgsnedgangen vært på cirka 30 prosent hvert år.

Streaming tar over

Streaming over nett ser ut til å ha vunnet nordmenns hjerter. Bruken av tjenester som Spotify, WiMP, Sony Music Unlimited og så videre både stanser piratkopiering og vi bruker stadig mer tid på det.

Trenden er klar for filmer og TV-serier også – i 2012 streamer vi mer enn vi ser filmer på DVD og Blu-ray for første gang.

– CD-en blir nisje

Aslak Klever tror at salg av fysiske plater etter hvert kun blir for spesielt interesserte:

– CD-platene vil nok ikke forsvinne for godt, men de vil bli et nisjeprodukt på lik linje med LP-en, forteller han til NRK.

Les også
Musikkgigant konkurs
Les også
Nå kan du prøve Spotify i nettleseren
Les også
Platebransjen vil stoppe salget av brukt digital musikk
Les også
Nå kan du prøve Spotify-rivalen gratis
Les også
– Apple burde kjøpe Spotify
Les også
Strømming lønner seg mer og mer
Les også
Slike elektrobutikker finner du ikke i Norge
Les også
Streaming overgår fysiske plater for første gang
Les også
Nå forsvinner CD-spilleren i nye biler
annonse

Les også