Roozz skal være «programvarens svar på Spotify»
Dansk tjeneste lar brukerne kjøre applikasjoner direkte i nettleseren.
Nettbaserte tjenester begynner å bli mer og mer utbredt. Velkjente plattformer som YouTube har lenge tilbudt direkteavspilling av video i nettleseren, slik at du slipper å laste ned snuttene lokalt og spille dem av i et annet program.
Tjenester som Spotify tilbyr millioner av låter over nett, og sysler selv med en dedikert nettleserversjon. Bedrifter kan også dra nytte av applikasjoner direkte i nettleseren, som for eksempel med Microsofts Office 365.
Nå slår det danske selskapet Roozz et slag for å tilby programvare på samme måte. Her kan du leie diverse programmer og kjøre dem direkte i nettleseren, slik at du slipper å kjøpe fullversjon, installere programmer lokalt og sysle med lisensnøkler.
– Interessant modell
Alt som trengs for å kjøre Roozz-programmene i nettleseren, er en liten plugin (og betalingsvilje). Ifølge danskene selv har over én million lastet ned den 1 MB store pluginen allerede.
Nettsiden TechCrunch kaller tjenesten «Spotify for programvare», og mener at modellen er interessant, til tross for det foreløpig lille utvalget.
Inntil videre tilbyr Roozz 150 skrivebordsprogrammer, deriblant programvare for redigering av lyd, bilde og skrifttyper, samt DVD-konvertering.
Tilbud om leie
Den danske virksomheten ble startet i 2010, ut fra det direktør Thomas Jam Pedersen sier var «frustrasjon og et ønske om å bruke kvalitetsprogramvare». Bedriften er sponset av danske Seed Capital og består nå av ti medarbeidere.
Roozz sikter etter forbrukere som er på utkikk etter forholdsvis billige og enkle løsninger for å benytte seg av ulike programmer. I tillegg er de visstnok i samtaler med store nettbutikker om å gi kundene tilbud om å leie ved siden av å kjøpe og laste ned programvare.
– Vi jobber også med et nytt betalingssystem, som vil gjøre det mye enklere å leie programvare på Roozz. Det blir lansert om én til to måneder, sier salgssjef Jesper Thomsen til nettstedet ComON.
Utviklere og firmaer kan laste opp sine programmer til tjenesten, og konverteringen tar vanligvis 48 timer.
Skiller seg ut
Roozz benytter seg videre av enn modell som skiller seg ut fra andre nettskytjenester som Onlive, hvor applikasjoner kjører på serveren, mens skjermbildet strømmes direkte til brukeren. Det koster en del å utvikle Onlive-aktig programvare, men man er samtidig helt uavhengig av brukerens maskinvare.
Det er derfor interessant om ytelsen til Roozz kan måle seg med programvare som er lagret lokalt. Ifølge nettsiden til Roozz blir filer fra programvaren du leier lagret og cachet på din maskin.
Dette skal fungere på samme måte som når du laster inn nettgrafikk eller videoer, og det kjører på datamaskinens prosessor. Roozz hevder at dette gir samme ytelse som når du kjører programmet fra harddisken.
(Kilder: TechCrunch, ComON)