Til hovedinnhold

Så omfattende er koden bak Facebook

– Like stort som Windows, hevder utviklingssjef.

iStock/16987294

Siden Facebook startet opp som et lokalt Harvard-nettverk i 2004 og fram til i dag, har den sosiale nettsiden fått 1,1 milliarder aktive brukere verden over.

Det er ikke bare brukerbasen som har vokst avsindig, om vi skal tro Facebooks utviklingssjef Joel Pobar. Ifølge den tidligere Microsoft-medarbeideren er det sosiale nettverket nå på størrelse med Windows når det kommer til koden bak det hele, altså på flere titalls millioner linjer.

Som et operativsystem

Pobar vil ikke gå ut med det nøyaktige antallet, men nettstedet Wired påpeker at Facebook tidligere har gått ut med 20 millioner. Dette er riktig nok en stund siden, og tallet skal ha vokst betraktelig siden den gang.

Hovedårsaken til dette er fordi Facebook er langt mer enn bare en sosial møteplass på nett. Nettsiden oppfører seg på mange måter som et operativsystem, med en haug av egne applikasjoner for e-post, bilder, spill og så videre.

Microsoft har tidligere bekreftet at det snart 12 år gamle operativsystemet Windows XP har 45 millioner linjer med kode. Windows 8 har sannsynligvis enda flere, og det spørs om Facebook virkelig kan sammenligne seg med dette.

Wired sammenligner derfor Facebook med det frie operativsystemet Linux isteden, hvis kjerne består av 15 millioner linjer. Uansett om Facebook er nærmest Linux eller Windows, er det snakk om drøye tall for ett nettsted.

Kan være problematisk

Ikke alle lar seg imponere over det store tallet. Utviklingssjef Sam Schillace fra Box.com mener at Facebook først og fremst er optimalisert for innovasjon, og ikke eleganse bak kulissene.

– De vil bare få tingene gjort. Kodebasen kunne antakelig vært halvparten så stor hvis den var bedre skrevet, sier han til Wired.

Mange millioner kodelinjer kan videre bety store problemer for Facebook i framtiden. Økt vekst i kodebasen innebærer stadig større sannsynlighet for kritiske feil som til syvende og sist går ut over ytelsen til siden og sikkerheten til brukerne.

– Jo større skip, jo vanskeligere er det å svinge, avslutter Schillace.

Det sosiale nettverket brukte nok noen linjer på Social Graph:
Facebook har lansert monstersøk »

(Kilder: Wired via ComON)

annonse