Til hovedinnhold

Ubuntu-mobilen kan komme i kveld

Rykter om lanseringsfest for Ubuntu til Android.

Montasje

Den første mobiltelefonen basert på Linux-varianten Ubuntu blir trolig lansert ved 19-tiden i kveld, norsk tid. På nettsiden til Ubuntu finnes en nedtellingsklokke med teksten «så nær at du nesten kan berøre det».

Mellomløsning?

Ubuntu er et operativsystem basert på åpen kildekode, og kan lastes ned gratis til PC-er som et alternativ til Windows eller Mac. Ryktene om at operativsystemet skal dukke opp på mobiltelefoner er ikke av nyere dato, og i hovedsak har det vært snakk om forsøk på å få Ubuntu til å kjøre på eksisterende maskinvare. Nå ryktes det at det vil komme en egen Ubuntu-installasjon for Android-mobiler.

PhoneArena skriver at det kan komme et nettbrett eller en ren Ubuntu-telefon, men at dette ikke virker veldig sannsynlig. Årsaken skal være at Mark Suttleworth, som er sentral i utviklingen av Ubuntu, sier mobilversjonen ikke vil være klar før i 2014.

Webtop

Ubuntu for Android vil i første omgang neppe fungere som et nytt grensesnitt på mobiltelefonen, men det er ventet at det vil sørge for at mobiltelefonen fungerer som en Ubuntu-PC når den kobles til en større skjerm. I så fall vil det minne mye om Motorolas løsning, der du ved å koble en Motorola Razr av nyere dato til en større skjerm via en dokk, kan bruke mobilen som en datamaskin med et grensesnitt som minner om det du kjenner fra PC-en.

ZDNet tror på større nyheter, og skriver kvelden kan by på lansering av egne mobiltelefoner og nettbrett som kjører Ubuntu. Nettstedets journalist har lest Suttlewoths blogg, og leser mellom linjene at Canonical (sum står bak Ubuntu) vil annonsere full støtte for ARM (prosessorarkitektur som brukes i mobiler og nettbrett) i Ubuntu.

Svaret får vi klokken 19.00 i kveld

Les også: Test av Motorola Lapdock

annonse