Til hovedinnhold

Spår døden til prosessorenes viktigste lov

Intels tidligere sjefsarkitekt mener det ikke bare handler om fysikk.

Wikipedia Commons

I 1965 kom en av Intels grunnleggere, Gordon E. Moore, med en spådom om at antallet transistorer i integrerte kretser ville bli fordoblet omtrent annenhvert år, kalt Moores lov.

Loven er også blitt tolket til å gjelde for prosessorer i PC-er, hvor spådommen har vist seg å være bemerkelsesverdig presis, til tross for at skeptikere i mange år har påstått at loven er døende.

For høye kostnader

Nå har imidlertid prosessorteknologien kommet så langt at enden på Moores lov virkelig kan øynes, noe den tidligere sjefsarkitekten hos Intel, Bob Colwell, nylig brekreftet.

Som nettstedet Cnet skriver holdt Colwell en tale under en teknologikonferanse ved Standford University i California hvor han snakket om emnet. Under denne talen spådde Colwell at Moores lov omsider vil komme til veis ende i år 2020 eller 2022, altså om cirka ett tiår fra nå.

Da mener Colwell at produksjonsteknologien antakelig vil ha kommet ned på kun 7 – 5 nanometer. På det tidspunktet vil kostnadene knyttet til produksjonen av prosessorene ha blitt så høye at produsentene mest sannsynlig vil nøle med videre investering i den silisiumbaserte teknologien, ifølge Colwell.

Kan raskt drepe loven

– Intel investerer mange milliarder dollar fordi de forventer en enda høyere fortjeneste i de kommende årene, men dersom det finnes tvil om hvorvidt denne fortjenesten vil komme, vil de kanskje ikke investere i det hele tatt. Da vil selskapet effektivt ha tatt livet av Moores lov helt på egen hånd, sa Colwell.

Den tidligere Intel-arkitekten mener altså likevel at industrien vil fortsette å jobbe seg helt ned til rundt 5 nanometer, selv om dette ikke vil føre til store ytelsesmessige fordeler i forhold til 7 nanometers teknologi.

Dagens produksjonsteknologi ligger på 22 nanometer, og Intel har tidligere sagt at de vil kommersialisere 10 nanometers, silisiumbasert produksjonsprosess i løpet av 2015. Hvordan man skal komme videre etter dette stadiet er ennå uvisst, men superstoffet grafén er et av alternativene som er blitt foreslått (Ekstra).

Fysikken er nemlig også en hindring:
Den nye prosessorteknologien utfordres av naturlovene (Ekstra) »

(Kilde: Cnet, Extremetech)

annonse