Nyhet

Snart kan du slippe sjokkregning i utlandet

Mobilselskapenes melkeku er på vei til slakteriet.

EU-kommisjonen med Neelie Kroes i hovedrollen har nå bestemt at de vil fjerne roamingpriser i Europa totalt. Ikke nok med det, endringen skal etter planen skje allerede neste år, melder The Telegraph. Avgjørelsen falt i forrige uke.

Det betyr at Kroes fikk gjennomslag for sine synspunkter i kommisjonen, som vi omtalte i slutten av mai:

Les også: EU vil forby utenlandspriser i Europa

– Taper to prosent

Neelie Kroes kan ikke fordra de høye ringeprisene i Europa.

De 27 kommisærene har siktet seg inn på 1. juli, 2014 som datoen da mobilselskapene ikke lenger får lov til å kreve ekstra penger av hverandre for å låne bort kapasitet i hverandres mobilnett. Dette vil ifølge EU-kommisjonen føre til rundt to prosent lavere omsetning i første omgang.

Kommisjonen tror imidlertid at dette bare vil være positivt også for operatørene på litt lengre sikt. Med et slikt regelverk trenger ikke forbrukerne bekymre seg for sjokkregninger i utlandet, noe som igjen burde bety at flere tør å ta i bruk mobilen på ferie. Særlig datatrafikk nevnes som en "ny" inntektskilde for mobilselskapene, bare med rettferdige priser heretter.

De neste 5-6 ukene vil EU-kommisjonen skrive rammeverket for lovendringen.

Kan by på problemer

En kilde med kjennskap til kommisjonens planer, sier til The Telegraph at dette vil bli uhyre vanskelig å få til i praksis.

– Det er rundt 100 operatører i Europa, mens USA bare har fire. Det er ikke bærekraftig hvis vi plutselig skal ha ett enkeltstående marked. Europa har mindre 4G-dekning enn Afrika for øyeblikket, sier den anonyme kilden til avisen.

Vedkommende hevder at dette kun vil fungere dersom det blir en konsolidering i markedet, og vi ender opp med noen få, transnasjonale mobilselskaper.

Les også: Telenor lanserer nye feriepakker

(Kilder: The Telegraph)

Les også
Ta med disse appene på ferie
Les også
Nye ferie-pakker fra Telenor
Les også
EU vil forby utenlandspriser i Europa
Les også
Kjenner du rettighetene dine?
annonse