Til hovedinnhold

Se de gigantiske sikkerhetsfiaskoene

Her er statistikken fra det siste tiåret.

Angrepene mot brukerkontoer på Internett vil ingen ende ta. Bare i år har vi skrevet om flere av de store aktørenes datainnbrudd. Hackerne tok Apple i februar, og Evernote i mars. Og for ikke mange dagene siden gikk både Ubuntu, Apple, og Nvidia på en smell.

Disse store angrepene blir lagt merke til, og selskapet bak nettsiden Information Is Beautiful har med et interaktivt oversiktskart satt angrepene i perspektiv.

Alle de største datainnbruddene fra det siste tiåret er samlet i deres oversikt, og du kan selv velge om du vil ha dataene presentert etter alvorlighetsgrad eller etter hvor mange brukere sikkerhetsbristen berørte. Det kommer også frem av oversikten at såkalte insidejobber ikke er noe sjefer flest behøver å bekymre seg over. De fleste datalekkasjer skjer ved et uhell eller ved angrep utenfra.

Flere hundre millioner personopplysninger tapt

Man ser av dataene at flere hundre millioner sett med brukerdata har kommet på avveie de siste årene.

Angrepet mot nettspill-tjenesten Playstation Network er kanskje den mest omtalte sikkerhetsbristen, da hackere i 2011 hentet ut over 77 millioner sett med brukerdata fra Sony. Dette førte til en måneds nedetid for tjenesten, som i tillegg til datatap ga Sony en skikkelig ripe i lakken og sinte kunder.

Av oversiktskartet kan man se at betalingstjenesten Heartland har den foreløpige rekorden for data på avveie. I 2008 skaffet hackere seg adgang til deres systemer i flere uker før de oppdaget innbruddet. Over 130 millioner brukere ble berørt den gangen.

Et selskap får få stjerner i boka av å bli utsatt for datainnbrudd, og selv om flere sier de tar kundenes personvern på alvor, bør man være kritisk til tjenestene man registrerer seg hos. Senest i 2012 ble 90 000 passord hentet ut fra det norske nettstedet Foto.no. Alle passordene var lagret i klartekst.

Passord er en usikker måte å lagre personopplysninger, derfor vil PayPal-sjefen vil kvitte seg med det >>

Redningen trenger ikke å være langt unna:
Snart kan du slippe å huske alle passordene dine >>

(Kilde: Informationisbeautiful via Gigaom)

Les også
– Ta nå og skift passord, for svingende
Les også
Hacket EA-server for å svindle brukere
Les også
Stort amerikansk Apple-forum hacket
Les også
Adobe innrømmer at sikkerhetsbruddet var større enn antatt
Les også
Informasjon om millioner av Linux-brukere er hacket
Les også
Nå må du bytte passord hos Evernote
Les også
Facebook utsatt for sofistikert hackerangrep
Les også
Dette monsteret finner passordet ditt
Les også
Mange norske passord på avveie
Les også
Foto.no er hacket: Over 90 000 passord kan være tatt
annonse