Tek.no

Nyhet

– 4K vil ikke ta av før i slutten av 2015

Distribusjonen er på plass – men innholdet lar vente på seg.

Ole Henrik Johansen / Hardware.no
27 Okt 2013 07:30

Hardware.no/Oslo: Vi er på vei til en lansering hos Altibox, der vi skal snakke med flere sentrale personer om hva de tenker rundt TV-fremtiden.Møtestedet er på utradisjonelt vis lagt hjemme hos en kunde av selskapet, i en stue som er rigget med det siste av lyd- og TV-teknologi.

TV-er med støtte for 4K har allerede begynt å nå butikkhyllene, men innhold i den nye oppløsningen er enn så lenge en saga blott – noe Altibox også har fått erfare. De har nemlig måtte se til utlandet for å finne en lagringsenhet med 4K for å kunne gi oss en smakebit av hva vi har i vente.

– Jeg tror vi får se de første vanlige sendingene i 4K i slutten av 2015, sier Øyvind Lundbakk, produktdirektør i Altibox.

Kraftig PC må til for å kjøre 4K-demoen vi fikk se. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Historien gjentar seg

Alt som omhandler 4K-teknologien er i en spe barndom, og det har kun gått få uker siden de første TV-ene med støtte for denne oppløsningen fant veien til butikkhyllene. Spoler vi tiden tilbake til den gang HD befant seg på det samme stadiet – altså i ferd med å se dagens lys – kan vi se mange av de samme utfordringene som 4K nå står ovenfor.

– 4K er litt der HD var i 2002, hvor vi blant annet hadde en simplere koding av signalet enn hva som er standard i dag, og det var kun spesielle bokser som kunne vise deg HD, for PC-en hadde ikke den gangen nok kraft til å spille av innhold. HD kom ikke for fullt før i 2007, men jeg tror at 4K nok vil komme raskere på plass enn hva HD klarte i sin tid, forklarer Jarle Johansen, avdelingsleder for tjenesteplattformer i Altibox.

En av de største utfordringene for 4K er å få alle standarder avklart, for det er langt mer enn bare TV-ene som skal skjønne signalspråket for at du skal få 4K i stuen din. Noen av brikkene er dog i ferd med å falle på plass.

– Kodingen av signalet er sertifisert og det skal brukes H.265/HEVC som standard. Men det er ikke laget en "ende til ende"-verdikjede i forhold til produksjonen fra kamera og hjem til deg. Ta for eksempel hva som kreves for å produsere 4K før signalet kodes, der du må ha minst 13Gbit/s infrastruktur for å kunne jobbe med innholdet før det sendes ut. Et sekund med 4K-bilder er jo 682 MB med data, så da kan du tenke deg hvilke utfordringer for eksempel NRK og TV 2 står overfor, påpeker Johnsen.

Under vårt besøk hos NRK sist uke kom vi så vidt innom temaet 4K, og sjefsingeniør Per Bøhler kunne fortelle oss at de trolig ville trenge en infrastruktur på nærmere 25 Gbit/s for å kunne lage produksjoner i 4K-oppløsning med en frekvens på 100 bilder per sekund. Skal vi ta statskanalen som et eksempel, vil de i første omgang antagelig ha mer enn nok med å starte opp produksjon av sendinger i Full HD innen 2015.

– Man må jo huske at selv om dagens flatskjermer stort sett er Full HD, så er fortsatt meste av det som sendes fra kringkasterne i dag i en lavere oppløsning. NRK sender for eksempel ut med en oppløsning på 720p, sier Johnsen.

Må selge flere TV-er før sendingene kommer

Selv om det etterhvert faller på plass standarder som gjør produksjonen av 4K enklere, er det fortsatt flere faktorer som må oppfylles før kringkasterne kaster seg over den nye oppløsningen.

– For at det skal komme innhold i 4K, må det først selges et stort nok antall TV-er til at det er interessant for kringkasterne å sette i gang. Samtidig må det være nok avspillingsutstyr på plass i hjemmene slik at innholdet når nok mennesker, forklarer Lundbakk.

Det kan med andre ord ta en god stund før nok enheter er på plass i de tusen hjem.

– Jeg tror at interessen for 4K vil ta av om et par år, altså i slutten av 2015. Først da tror jeg vi vil se kringkastere som begynner å eksperimentere med lineære sendinger i denne oppløsningen, sier Lundbakk.

Filmleie kommer først

Selv om det trolig vil gå et par år før du ser dine første vanlig sendinger i 4K, vil det etter alt å dømme komme andre muligheter for å se den sylskarpe oppløsningen.

– Jeg tror at det vil bli filmleietjenester som kommer med det første innholdet i 4K. Grunnen til det er at de de har et annet rettighetsvindu å forholde seg til når det kommer til distribusjon, og vil derfor komme først, spår Lundbakk.

Ønsker Netflix velkommen med 4K

Tore Kristoffersen i Altibox.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Mye er uklart rundt 4K, men en ting ser ut til å være spikret – Netflix sin øverste sjef, Reed Hastings, har allerede bekreftet at de vil starte å sende innhold i 4K til neste år, en nyhet som Altibox tar i mot med åpne armer.

– Vi er glad aktører som Netflix finnes og kommer med 4K, for det er nettopp slikt innhold på Internett som er business for oss. Hadde det kun vært sånn at folk bare sjekket nettbanken sin en gang i uken, hadde vi hatt et problem, sier Tore Kristoffersen, teknologidirektør i Altibox.

– Om Netflix kommer med 4K, så vill det være bra. Vi samarbeider tett med Netflix , og var de første som plasserte serverne deres i vårt eget kjernenett, skyter Lundbakk inn.

De er ikke redde for at Netflix vil ta over for vanlig TV-titting, men ser på strømmetjenesten som et supplement i hverdagen.

– Vi mister ikke TV-kunder, for dette kommer i tillegg. For eksempel vil en kunde bruke Netflix på en torsdag for å se film, mens når fredagen kommer så er det gullrekken på NRK som står for tur, forklarer Kristoffersen.

Altibox er klare for å sende 4K

I skrivende stund er det altså en del brikker som må falle på plass før 4K blir en del av din TV-hverdag. Men skulle sendingene komme som lyn fra klar himmel, vil Altibox være klar til å forsyne deg med superoppløsningen allerede i dag.

– Våre serverparker, programvare, transportlag og tilkobling til huset ditt er klart for å gi deg 4K. Så fort kringkasterne har noe å gi oss, står vi klare til å sende det videre til deg. Det eneste vi trenger per i dag er en ny dekoder, forklarer Lundbakk.

Altibox hadde nemlig undertegnet en ny avtale med dekoderleverandøren Pace i forkant av vårt møte, og Altibox har ikke tenkt å snu på krona når de skal velge ut nytt brikkesett i den kommende dekoderen.

– Vi har ikke annonsert dekoderen enda, så vi ønsker ikke å ta spesifikasjoner nå. Det vil vi holde tett til brystet enn så lenge, men det vil komme lanseringen av en dekoder i løpet av neste år. Hvilket brikkesett vi ender opp med er ennå ikke avgjort. Men vi vil velge det aller råeste som er tilgjengelig når det blir aktuelt, forsikrer Lundbakk.

Skrur opp netthastigheten

Kanskje den største utfordringen rundt TV-innhold i 4K, er de enorme datamengdene som skal sendes. Selv med fiber må Altibox skru opp kranen etter hvert som de første sendingene kommer på plass.

- Vi er i ferd med å gå fra 100 mbit til 1Gbit hastighet ut til våre kunder, og det ikke fordi kundene trenger en 1Gbit/s til å surfe på nettet, men fordi alt innholdet vi sender endrer format og går opp i mengde, som igjen gjør at vi vil passere 100 Mbit/s. Den neste standarden blir 1 Gbit/s, og da vil kundene kunne velge hastigheter opp i mot dette, forklarer Kristoffersen.

Selv om den aller største belastningen rent hastighetsmessig vil ligge hos kringkasterne, vil også distributørene få en merkbar tyngre last å håndtere.

– Denne type videoformat vil drive opp behovet for båndbredde. Vi ser at båndbreddebehovet hos kundene øker med 58 prosent i året. Vi vil trenge 45 Mbit/s for å sendes 4K i MPEG-4, mens det vil holde med 20-30 Mbit/s dersom det kodes i HEVC, forklarer Kristoffersen.

Kort oppsummert: 4K kommer ikke med det første

For at de første sendingene i 4K skal bli en realitet, må en rekke biter pusles sammen. Det viktigste er at alle standarder blir bestemt, slik at signalet kan forstås av alle de ulike enhetene signalet skal innom før det kommer opp på skjermen din.

Med standardene i orden må det selges nok antall TV-er og mottakere til at kringkastere ser at det vil svare seg økonomisk å satse på den nye oppløsningen. Og de fleste av dagens mottakere er ikke i stand til å gi deg 4K, og før nye kompatible dekodere dukker opp, må et kraftigere brikkesett på plass.

Så det blir med 4k som med HD – serie- og filmelskerne vil lede an revolusjonen.

Er du interessert i TV og hvordan det lages?
Bli med inn bak murene og se hjertet av NRKs teknologipark »

Les også
Slik ble NRK kvitt det 40 år gamle bakkenettet
Les også
Her er Altibox' nye høyttalersystem
Les også
Slik blir Netflix i 4K – allerede i februar
Les også
Ser man egentlig forskjell på 4K og HD-oppløsning?
Les også
Se filmen: Slik jobber flere hundre tusen prosessorer sammen
Les også
AMD Radeon R9 290X: AMDs heftigste Radeon er det kraftigste skjermkortet vi har sett
Les også
Netflix får video med skyhøy oppløsning
Les også
Intel Core i7 4770K «Haswell»: Vi tester Intels helt nye topprosessor – Haswell
annonse

Les også