Til hovedinnhold

Trump: – Jeg vil flytte iPhone-produksjonen til USA

Kom fram under samtaler med Apple-sjef Tim Cook.

Det er en svært dårlig skjult hemmelighet produksjonen av Apples iPhone-modeller stort sett foregår i Kina – og at arbeidsforholdene ikke alltid er helt tipp topp. Grunnen til både plasseringen og arbeidsforholdene er selvfølgelig at man ønsker å holde kostnadene nede for å øke inntjeningen mest mulig.

Nå melder imidlertid PhoneArena om at USAs nyvalgte president Donald Trump ønsker å flytte hele produksjonen av iPhone til hjemlandet. Ikke mest for å bedre arbeidsforholdene, men for å skape arbeidsplasser i hjemlandet.

Kinesisk arbeidskraft er billig for Apple.

Trump kom med opplysningene under et nylig intervju hos The New York Times. Han skal sågar ha vært i samtaler med Apple-sjef Tim Cook om planen, men om Cook deler ambisjonen er usikkert.

Cook: – Jeg har forståelse for det

Apple-sjef Tim Cook har visst vært i samtaler med Donald Trump.

Interessant nok ble samtalen transkribert, så vi kan merke oss ordlyden i det hele. Trump sier han ble oppringt av Tim Cook etter at han vant presidentvalget:

– Jeg fikk en telefon fra Tim Cook hos Apple, og jeg sa: «Tim, du vet at én av de tingene som ville vært en virkelig stor bragd for meg er hvis jeg fikk Apple til å bygge en stor fabrikk i USA, eller til og med mange store fabrikker i USA, slik at dere i stedet for å se til Kina (...) kan lage produktet deres her.»

Det eneste Cook hadde å si til dette var visstnok «...jeg har forståelse for det...», noe som ikke egentlig sier oss så veldig mye. Trump hadde i kjent stil en god del mer å si, og var blant annet svært ivrig etter å love insentiver og skattekutt til Apple, og uttalte nokså bastant at «...jeg tror dere kommer til å gjøre det (red: bygge fabrikker).»

Produksjonen av iPhone 7 og 7 Plus foregår i Kina.

Trump innrømmer altså at det ville vært en solid fjær i hatten for ham om han fikk Apple med på notene. Spørsmålet er vel om dette er realisérbart, ikke minst med tanke på de økonomiske sidene av produksjonen. Arbeidskraften i USA er betydelig dyrere enn i Kina, så Apples marginer vil nok uansett minske tross insentiver og skattekutt.

Apple og Tim Cook har ikke villet kommentere saken til amerikanske medier. For ordens skyld har vi også kontaktet Apple via deres norske PR-byrå, men vi forventer ikke noe svar med det første fra Cook.

Vi har skrevet om Trump tidligere også, om enn litt annerledes:
VIDEO: Her styrer han Trumps ansikt i sanntid »

(Kilde: PhoneArena, The New York Times)

Les også
Apple saksøker Qualcomm for over 8 milliarder kroner
Les også
Anonymous truer Donald Trump
Les også
Brukere opplever invasjon av «søppel-invitasjoner» i Apples iCloud-kalender
annonse