Nyhet

Snart kan mobilbatteriene få dobbelt så høy kapasitet

MIT har laget ny batteriteknologi som nå er på vei ut på markedet.

En av de store akilleshælene til moderne mobiltelefoner er fremdeles den begrensede batteritiden og evinnelige oppladingen, et irritasjonsmoment mange jobber iherdig med å avhjelpe. Teknologiuniversitetet MIT melder nå at vesentlig lenger batteritid snart kan være en realitet.

Universitetet har nemlig utviklet en løsning som gjør at man kan krympe lithium-ionbatterier ned til omtrent halvparten av størrelsen de har i dag.

Brukte lithium-metall i anoden

Det forskerne i grove trekk har gjort er å bytte ut det vanlige anodematerialet grafitt med et svært tynt lag av lithium-metall. Lithium-metall er i stand til å holde langt flere ioner, og derfor mye mer energi.

Det har lenge vært kjent at lithium-metall er det ideelle materialet å bruke i batterier på grunn av den høye energitettheten, men man har hittil ikke lykkes med å benytte stoffet i anoden på en vellykket måte.

Dette henger sammen med at lithium-metall reagerer med flytende elektrolytter på en slik måte at det dannes stoffer, såkalte dendritter, som fører til økt motstand og kortslutninger i batteriene. MIT-forskerne fant imidlertid en vei rundt problemet ved å utvikle en ny elektrolytt som er en slags hybrid av fast og flytende stoff.

MITs løsning ser du helt til høyre.

Kan komme i mobiler allerede neste år

Den nye løsningen gjør ifølge forskerne at man kan lage batterier som har dobbelt så høy energitetthet, som både betyr at man kan lage batterier som tar opp halvparten på mye plass, eller batterier som tar opp like mye plass som dagens med dobbelt så høy kapasitet.

I tillegg kan de nye batteriene lages med samme produksjonsutstyr som dagens lithium-ionbatterier, som innebærer at de ikke har lang vei til markedet. Forskerne tar faktisk sikte på å starte produksjon av batterier til mobiler allerede neste år.

Teknologien er selvsagt også anvendelig til elektriske biler, som forskerne anslår vil få de nye høykapasitetsbatteriene i 2018. Mer informasjon finner du hos MIT.

Sony jobber også med en ny batteriløsning: Den skal gi batteriene opptil 40 prosent høyere kapasitet »

(Via Engadget)

Les også
MIT-forskere lager videoer av kun ett stillbilde
Les også
Vil gi mobiler og smartklokker lengre batteritid ved å «dele» på strømmen
Les også
Her setter mobilen sammen seg selv i en «tørketrommel»
Les også
Lagde ved en tilfeldighet batteri som kan lades minst 200 000 ganger
Les også
Nå skal Apple gi telefonene sine lengre batteritid
Les også
Nå skal Sony gi mobilene mye lenger batteritid
annonse