Nyhet

Slik forvandlet de en 3D-skriver til en fungerende tatoverings-maskin

Skriver 150 punkter i sekundet inn i huden.

Vanligvis brukes 3D-skrivere til å lage 3D-modeller, gjerne i plast eller andre materialer. I Frankrike har imidlertid en gruppe studenter gjort noe ganske unikt - de forvandlet 3D-skriveren sin til en tatoveringsrobot.

Prosjektet var en del av en workshop arrangert av den kjente designskolen ENSCI les Ateliers i Paris, som oppfordret studentene sine til å kombinere elementer fra den digitale verden for å skape nye, kunstneriske uttrykk.

Et av prosjektene som skilte seg ut var ideen til de tre industridesign-studentene Pierre Emm, Johan Da Silveira og Piotr Widelka, som ville lage en maskin som kunne tatovere på mennesker.

Byttet ut filament-dysen med tatoveringsnål

Johan Da Silveira får en tatovering av en MakerBot-maskin. (Skjermdump: Vimeo video)

De tre studentene hacket en MakerBot 3D-skriver, og byttet ut filament-dysen i maskinen med en tatoveringsnål. Ved hjelp av 3D-modelleringsprogramvare fra anerkjente Autodesk, og i tett samarbeid med tatovører, har de tre studentene skapt sin egen 3D-skriver som kan hente ulike tatoveringsdesign fra en database og skrive den ut på menneskehud. Maskinen kalles Le Tatoué.

Pierre Emm ligger godt teipet fast under MakerBot-maskinen. Han har fem MakerBot-tatoveringer. (Skjermdump: Vimeo video)

En av de største utfordringene har vært å få maskinen til å følge kurvene på menneskekroppen. Normalt er en 3D-skriver laget slik at den skriver på så flatt underlag som overhode mulig. Deres siste versjon av Le Tatoué, som fortsatt er basert på en MakerBot, bruker en spesialdesignet nål med en sensor som registrerer konturene og kurvene i huden på menneskekroppen. Nålen skriver med en hastighet på opptil 150 «punkter» i sekundet.

Pierre Emm har vært prøvekanin, med gode resultater. (Skjermdump: Vimeo video)

De tre studentene har laget et studio og en nettside, og kaller seg Appropriate Audiences. Til å begynne med tatoverte de på silikonbasert materiale som skal etterligne menneskehud.

I løpet av de siste to årene har de jobbet med å forbedre maskinen, og samarbeider tett med praktiserende tatovører for å finne ut hvordan de kan forbedre teknikken. Maskinen kan tatovere linjer som er mer nøyaktige enn det en menneskehånd kan få til.

Kan tatovere barnetegninger

En kreativ idé til hvordan en 3D-tatoveringsmaskin kan brukes, handler om en trend der foreldre tar tatoveringer av sine barns tegninger.

Appropriate Audiences har kalibrert en industrirobot til å utføre tatoveringer. (Skjermdump: Vimeo video)

– Hvis barnet tegner en tegning på et nettbrett, kan vi lage programvare som laster den rett opp til en 3D-tatoveringskmaskin som kan replisere tegningen som en tatovering, sier Pierre Emm til nettstedet 3ders.org. Emm har selv fem tatoveringer laget av tatoveringsmaskinen.

Industriroboten tatoverer en spiral på beinet til Pierre Emm. (Skjermdump: Vimeo video)

Nå har de tatt 3D-tatoveringen enda et skritt videre, og tilpasset en industrirobot til å tatovere på et menneske. Ved hjelp av avansert 3D-skanning har de programmert en robot-arm, som vanligvis brukes innen for eksempel bilindustrien, til å følge konturene på beinet til Pierre Emm og fått til å tatovere en flott spiral.

Sjekk hvordan du kan bruke mobiltelefonen som 3D-skriver

Les også
I fjor holdt de hus i en liten leilighet – nå har bedriften flyttet til stort industrilokale i Nydalen
Les også
Wanhao Duplicator i3 V2.1: Vi har testet en allsidig 3D-skriver til bare 4000 kroner
Les også
FlashForge Finder 3D-skriver: Vi har testet en enkel og brukervennlig 3D-skriver fra Clas Ohlson
annonse