Til hovedinnhold

Spillgigant saksøker Oculus VR

id Software- og Bethesda-eieren holder fast på at VR-teknologien er stjålet.

Jørgen Elton Nilsen/Hardware.no

For litt siden kunne vi melde at selskapet ZeniMax anklagte John Carmack for å urettmessig ha «stjålet» mye av den teknologien som har blitt brukt i utviklingen av de mye omtalte VR-brillene Oculus Rift.

ZeniMax er eieren av spillutvikleren Id Software og John Carmacks tidligere arbeidsgiver. Selskapet påstod at Carmack arbeidet med VR-teknologi i en årrekke mens han var ansatt der, og at han tok med seg denne uten tillatelse og kompensasjon da han ble ansatt hos Oculus VR.

Da vi først meldte om denne saken var det ennå ikke blitt tatt noen formelle, rettslige skritt fra ZeniMax sin side, men som nettstedet Ars Technica melder er dette nå blitt gjort.

Leverer formelt søksmål

ZeniMax har nemlig nå levert et søksmål mot Oculus Rift med beskyldninger om blant annet kontraktsbrudd, deling av bedriftshemmeligheter, brudd på opphavsretten, urettferdige konkurransefordeler og for å ha «beriket» seg selv på ZeniMax' beskostning.

De spesifikke punktene listes opp over hele 45 sider i søksmålsdokumentet, som Ars Technica for anledningen har lastet opp på nettet i en PDF-fil.

I dokumentet redegjøres det blant annet i stor detalj for akkurat hvordan Carmack og andre ZeniMax-ansatte visstnok skal ha bidratt til utviklingen av Oculus Rift-brillene.

Primitiv prototype

Punktene omfatter blant annet programkoder, metoder, planer, design, forbedringer, modifikasjoner, grensesnitt, sensorer, posisjonssporing, optikk, reduksjon av forsinkelse, skjermteknologi og mange andre ting.

Ifølge søksmålet var den første prototypen av Oculus Rift, som ble utviklet av Palmer Luckey, et primitivt hodesett som i utgangspunktet hadde lite å gjøre med VR-teknologi. Carmack skal ha omformet brillene fullstendig, med en klausul i arbeidskontrakten som sa at all forskning og utvikling han utførte som ansatt ville være ZeniMax' eksklusive eiendom.

I søksmålet kommer det frem at ZeniMax ønsker erstatning fra Oculus VR, men det spesifiseres ikke hvor mye. I et uttalelse fra Oculus VR sier selskapet at det ikke er noe hold i søksmålet overhodet, og de avviser påstandene om at ZeniMax har bidratt i utviklingen av Oculus Rift.

I mellomtiden finnes det stadig på nye sprell med Oculus Rift:
Denne fyren bragte hele kroppen sin inn i VR-verdenen »

Mer om
annonse