Tek.no

Nyhet

Lensbaby for Nikon-optikk

23 Sept 2010 10:44

Lensbaby er en av de produsentene vi alltid gleder oss til å møte på messer rundt om i verden. Ikke bare er de hyggelige folk som har (offisielle) titler som "director of customer happiness" og slikt, men de har alltid noe nytt og smart på lur. Hver gang vi tror at hele Lensbaby-konseptet nå er tatt så langt som det kan tas, og vi møter dem på en messe, har de tatt det enda lenger, og det i en fullstendig opplagt og genial retning også. Vi har for lengst tatt hatten av for disse folka.

Med andre ord er det desverre ingen hatt å ta av for deres nyeste produkt, som er akkurat like genialt som det pleier å være. For at optikk skal fungere som såkalt tiltoptikk, må den kunne tegne en større bildesirkel enn det som er absolutt minimalt for å dekke bildebrikken. Det sier seg selv at det må være slik, og i dag flyter jo markedet over av brukt fullformatoptikk og langt de fleste systemkameraer på markedet har mindre brikke enn fullformat. To pluss to er som kjent sjeldenb fem og en kvart, og Lensbaby har dermed lansert det de kaller Tilt Transformer, som settes mellom kamera og et objektiv, for å få en slags tiltfunksjonalitet på en svært enkel måte.

I første omgang dreier det seg om Nikon-fatning, og at man dermed kan benytte Nikon-optikk på det nye produktet fra Lensbaby. Det er et godt valg. Nikon-fatnbingen har ikke endret seg nevneverdig på over 50 år, og det finnes mengder av brukt optikk tilgjengelig. I tillegg kan man selvsagt benytte Lensbabys egen forsats, og sette inn de forskjellige optiske modulene som vi kjenner fra tidligere produkter.

Dersom man velger å benytte Nikon-optikk, er man ikke kun begrenset til objektiver med blenderring, selv om dette nok vil være enklest. Også G-type objektiver vil kunne brukes, da ved hjelp av en liten hendel som stikker ut på siden, men man vil da ikke kunne lese direkte av hvilken blender objektivet er innstilt på. Det må man telle eller gjette seg frem til.

I første omgang er det mikro-Four-Thirds og Sonys NEX som får muligheten til å benytte en Tilt Transformer, men Lensbaby lover at det skal komme flere med tiden.

Pris og tilgjengelighet i Norge er fremdeles ukjent, bortsett fra at vi nok vil tippe at Lensbaby Tilt Transformer vil få begge deler.

I følge Lensbaby vil det komme støtte for optikk med andre fatninger senere, men de kan ikke si mer om hvilke eller når.

annonse

Les også