Nyhet

OCZ kan bli kastet ut av børsen

De vet fortsatt ikke hvor mye de tjente i fjor.

SSD-kjempen OCZ har havnet i en fortvilet situasjon. Etter at det ved årsskiftet ble oppdaget feil i deler av regnskapstallene for 2012, har de ennå ikke gitt teknologi-børsen NASDAQ en oppdatert finansrapport for året. I natt gikk fristen ut, og OCZ vil nå få et varsel om at de blir kastet av børsen.

Kjernen av saken er spesielt andre regnskapskvartal, som ble avsluttet 31. august. I februar i år kom det frem at selskapet hadde bommet grovt på omsetningen, og nå vet de ikke noe om hverken hva de solgte eller hvor mye penger de tjente, eller om de faktisk har tapt penger, ifølge The Register.

Regnskapsfeil

I fjor sommer så alt lyst ut for OCZ: Under ledelse av selskapets grunnlegger, Ryan Peterson, kunne de i første regnskapskvartal rapporterte om en omsetning på 113,6 millioner dollar. Dette var ikke nok til et overskudd, men det det var en økning på hele 54 prosent fra året før. Bare uker senere kom rapporter om at de lå an til å bli kjøpt opp av Seagate, for én milliard dollar.

Men høsten kom, og det meste endret seg. OCZ ble ikke kjøpt opp slik ryktene hevdet, og Peterson måtte gå i midten av september. I starten av november ble det klart at selskapet kuttet 150 produkter, og hver fjerde ansatte.

Samtidig ble det også klart at noe var alvorlig galt med regnskapstallene for 2012. I andre finanskvartal hadde selskapet forventet en omsetning på mellom 110 og 120 millioner dollar, men OCZ varslet raskt at dette ikke kunne være mulig. I januar kom den reviderte meldingen: For både andre og tredje kvartal, lå omsetningen egentlig et eller annet sted mellom 65 og 85 millioner dollar, en forskjell på opp mot 55 millioner dollar fra hva de forespeilet.

Forventer varsel om utkastelse

Men nøyaktig hva den faktisk omsetningen, overskuddet, eller noen andre tall for den saks skyld er, er ennå ikke kjent. Dette er nøkkeltall som selskapene må rapportere til børsen og amerikanske myndigheter, noe OCZ ennå ikke har fått gjort for finanskvartalene som sluttet 31. august og 30. november. I februar fikk de utvidet fristen for innrapportering av NASDAQ, med endelig frist når børsen stenger 8.april i år – altså natt til i dag, norsk tid.

I natt sendte OCZ ut en pressemelding der de forteller at de ikke vil rekke denne fristen, og at selskapet forventer å få varsel om at de blir kastet ut av NASDAQ.

«Selskapet har gjort betydelige fremskritt på den nye rapporten for periodene, og forventer å gjøre ferdig prosessen og de pålagte innrapporteringene så snart det er praktisk mulig», heter det i meldingen fra OCZ.

I tillegg til problemene med regnskapet i 2012, kommer det frem at også første regnskapskvartal i 2013 vil bli forsinket.

Fortsatt muligheter

Situasjonen har utviklet seg til et lite mareritt for selskapet. Blir de kastet ut av børsen, kan det bli langt vanskeligere å få lån. Nye lån og bedre kredittrammer er essensielt for et selskap som fortsatt er i en vekstfase, særlig når de foreløpig ikke tjener store summer, noe de ennå ikke vet om de gjorde i 2012.

OCZ har imidlertid én mulighet igjen, som de ser lyst på. De har varslet NASDAQ om forsinkelsen, og når de snart får varselet om utkastelse vil de be om en høring rundt situasjonen. Her skal de dokumentere planene for hvordan de vil følge regelverket fremover, og samtidig be om at børsen utsetter utkastelsen. Høringskomiteen kan da gi selskapet en utvidet frist, frem til 7. oktober i år, til å få alt i orden.

– Vi forventer å forbli på NASDAQ under høringsprosessen og til slutt tilfredsstille alle krav, skriver selskapet i pressemeldingen, samtidig som de legger til at det ikke er noen garantier.

Hva 2014 bringer for OCZ er fortsatt ukjent, men selskapet har gått igjennom en betydelig reformering det siste året. De kuttet 150 produkter, hovedsaklig i forbrukermarkedet, og har satset mer og mer på bedriftsmarkedet der det ligger store penger i SSD-lagring. Selskapets nye toppsjef, Ralph Schmitt, har tidligere i denne prosessen uttalt at 2014 skal bli et godt overskuddsmessig år for OCZ.

Lurer du på hva en SSD er, og hvorfor du bør kjøpe det?
Her har du tre gode gruner »

Hardware.no har vært i kontakt med OCZ for å få utdypende kommentarer, og venter på svar.

(Kilde: MarketWire, MarketWire, The Register)

Les også
OCZ kjøpes opp av Toshiba
Les også
Denne lille boksen kjører to SSD-er i tandem
Les også
Slik tar du med deg Windows 8 i lommen
Les også
HGST fordobler harddiskplassen med ny teknologi
Les også
– Seagate kjøper OCZ for én milliard dollar
Les også
OCZ håver inn på SSD-er
annonse