Til hovedinnhold

Hacker mobilen med QR-koder

Skadevare for mobiler økte med 1000 prosent i 2012.

Antallet skadevare for mobiler økte med 1000 prosent i fjor. Fortsatt er det få mobiltelefoner som er utstyrt med sikkerhetsprogramvare.

De firkantede QR-kodene blir stadig mer populære. Likevel har du som mobilbruker bare utgiverens ord fro at koden leder deg dit den skal.

Ifølge sikkerhetsekspert David Maman hos Green SQL brukes QR-koder stadig oftere til å infisere mobiltelefoner med trojanere.

Mercedes vil redde liv med QR-koder >>

Lurer deg inn på falske nettsider

Dette skjer ved at mobilbrukeren lures til å scanne en QR-kode som leder til et nettsted som automatisk kjører en trojaner via javascript. Denne gir hackerne for eksempel mulighet til å avlytte, avlese GPS-informasjon og lese meldingene på telefonen.

Via en infisert mobiltelefon kan hackerne også få adgang til hele bedriftens nettverk dersom mobiltelefon er koblet til dette.

Oftest brukes kodene til ren phishing, der man deler ut hundrevis eller tusenvis med kuponger påtrykt en falsk QR-kode og ser hvem som biter på.

Det er ikke spesielt komplisert å lage en QR-kode som lenker til et nettsted som kjører skadelig kode. Det finnes flere automatiske verktøy som genererer QR-koder på markedet.

Sikkerhetsekspert og blogger Stephen Cobb advarte mot fenomenet for over et år siden, og ba de som publiserer QR-koder om å lage sikrere løsninger. Foreløpig har lite skjedd på feltet.

Les mer: En firesikret kode gir for dårlig sikkerhet >>

(Kilde: Säkerhet 24)

annonse