Tek.no

Nyhet

Nå har samme rakett gjort to vellykkede landinger

Blue Origin har gjort noe historisk.

Blue Origin
25 Jan 2016 19:03

I flere tiår var det i hovedsak Hollywood og filmindustrien som stod for å «utforske» verdensrommet. Men de siste årene har det skjedd flere ting i den virkelige verden også, eksempelvis med entreprenører som Elon Musk og hans romfartsorganisasjon SpaceX. Ja selv småtrauste NASA har nå planer om å sende mennesker til Mars.

En annen som bidrar til å minke avstanden til verdensrommet er Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos. Hans tykke lommebok står nemlig bak Blue Origin, et annet privat romfartsselskap som i likhet med SpaceX satser på gjenbruk av raketter.

Og rett før helgen satt Blue Origin en viktig milepæl da de for første gang klarte å sende opp og lande sitt rakettsystem New Shepard – for andre gang.

Da snakker vi altså ikke om en oppskyting av en identisk rakett, men faktisk gjenbruk av den samme raketten.

Launch. Land. Repeat.

Blue Origin

Oppskytingen tok sted fredag 22. januar i Texas, og New Shepard-raketten nådde en høyde på 101,7 kilometer. Dette er rett over den såkalte Kármánlinjen – en tenkt grense ved 100 kilometers høyde der vi går fra jordens atomosfære til det ytre rom.

Derfra gikk turen ned igjen, hvor raketten landet trygt på oppskytingspunktet. Kapselen som vanligvis skal huse mannskapet kom seg også oppskriftsmessig ned, og skal kunne brukes igjen i fremtidige tester.

Launch. Land. Repeat.

Ifølge selskapets video av bragden ser de for seg en fremtid der millioner av mennesker bor og jobber i verdensrommet, og mener fornuftig nok at «man ikke kan komme dit ved å kaste bort maskinvaren».

Større saker på vei

I motsetning til SpaceX har ikke Blue Origin kommet til det punktet hvor de faktisk får brukt utstyret til noe spesielt fornuftig – New Shepard-raketten er for liten og svak til å eksempelvis sende opp satellitter i enda større høyde. Men de har fått lære mye om design og styring som relativt enkelt burde kunne skaleres til noe mer heftig.

Blue Origin

Dette bekreftes også av Jeff Bezos i et blogginnlegg etter fredagens vellykkede forsøk, hvor han avslører at selskapet allerede har holdt på i over tre år med å utvikle et fartøy som skal kunne gå i bane rundt jorda.

– Selv om dette vil bli den lille farkosten i vår familie av romfartøyer, er den fremdeles mange ganger større enn New Shepard, skriver Bezos.

Bedre enn nyttårsaften:
Sjekk den heftige videoen fra Falcon 9-landingen >>>

(Kilde: Blue Origin)

Les også
Noen sekunder senere går SpaceX-raketten opp i flammer
Les også
Sjekk den heftige videoen fra Falcon 9-landingen
Les også
Her gjør SpaceX-raketten den historiske landingen
Les også
NASA gir SpaceX etterlengtet sertifisering
annonse