Til hovedinnhold

Denne sensoren fanger opp «all» informasjonen om omgivelsene

«Scarab» skal passe på deg mye bedre enn alle andre ha-på-dingser på markedet.

Scarab/YouTube

Høyteknologiske dingser du kan ha på kroppen er i vinden, først og fremst i form av de mange ulike variantene av trenings- og smartklokker som blant annet kan registrere og analysere helserelaterte opplysninger. Nå har det dukket opp en ny ha-på-dings som tar informasjonsinnsamlingen til et nytt nivå.

På finansieringsnettstedet Kickstarter er det nemlig nå lagt ut et konsept som heter «Scarab», som rett og slett er en avansert sensor du kan feste på kroppen og som snapper opp og analyserer massevis av «usynlig» informasjon fra omgivelsene du befinner deg i.

Advarer deg mot mange farer

Scarab er en liten, rund sak tettpakket med sensorteknologi som konstant overvåker en rekke forhold som har relevans for brukerens ve og vel. Det er totalt 16 ulike forhold som overvåkes av sensoren, blant annet ulike typer elektromagnetisk stråling og forskjellige gasser som kan være skadelige i for høye konsentrasjoner.

Sensoren kan brukes til å merke av områder på kart. Foto: Scarab

Eksempler på slike gasser er karbonmonoksid, nitrogendioksid, petroleumsgass og ozon. I tillegg måler sensoren også lys, temperatur, støynivå og luftfuktighet. Dataene fra sensoren sendes så til en applikasjon på mobiltelefonen via Bluetooth, som deretter sender informasjonen videre til nettskyen hvor dataene analyseres grundig av kraftige datamaskiner.

Dersom det finnes avvik fra det som er normalt og harmløst vil brukeren så motta en advarsel via mobilapplikasjonen. Systemet registrerer dataene over tid og vil holde deg oppdatert om eventuelle skadevirkninger som følge av langvarig eksponering for de ulike forholdene.

Kan merke farlige områder på kart

Scarab har også innebygget GPS som gjør at den vet hvor du befinner seg til enhver tid, og kan brukes sammen med karttjenester. På den måten kan systemet merke ulike områder som for eksempel har høy konsentrasjon av skadelig forurensning. Via nettskyen vil informasjonen fra Scarab-enheten kombineres med dataene til andre brukere, slik at det kan bygges opp omfattende oversikter over farer både på lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan.

Selve sensoren er laget for å kunne festes på for eksempel ryggsekker, belter, barnevogner og vesker. Den relativt avanserte teknologien er til dels arbeidskrevende å få på plass, og ifølge utviklerne er det ennå ganske langt igjen før både maskinvaren og det nettskybaserte analysesystemet er ferdig.

For å komme i havn trenger de altså finansieringsstøtte. Kickstarter-målet ligger på 100 000 dollar, og i skrivende stund har summen kommet opp i 72 000 dollar med 13 dager igjen. Om du er interessert i produktet er det altså ennå håp. For en tidlig utviklerversjon av Scarab må du ut med minst 129 dollar, og selskapet sender overalt i verden.

Mer informasjon finner du hos Kickstarter, og se også video under.

Kanskje nøyer du deg med en vanlig smartklokke? Apple Watch har nå fått et offisielt lanseringstidspunkt »

annonse