Til hovedinnhold

Honda jobber med avansert redningsrobot

Kan blant annet klatre i stiger uten problemer.

Honda

Vi hører stadig om at roboter skal være fremtidens redningsmenn, og redde både folk og materielle verdier i situasjoner der det er for farlig for virkelige mennesker å gå inn. Men enn så lenge er vi begrenset til fjernstyrte bombe-roboter.

Japanske Honda har jobbet med roboter i mange år, og har fått mye oppmerksomhet for den tobeinte ASIMO-roboten deres.

Det er kanskje en av de mest avanserte robotene noensinne, men den faller overende bare noen ser stygt på den – og hadde dermed vært temmelig ubrukelig i en ekte krise.

Ny robot kan klatre i stiger

Men Honda har nå gitt ut informasjon om et annet prosjekt, som virker langt mer nyttig. Ifølge nettstedet IEEE Spectrum jobber de med nok en tobeint robot, som de nylig presenterte på IROS-konferansen i Tyskland.

Den nye roboten kan imidlertid litt mer enn trappekunstene til ASIMO. For eksempel viste Honda bilder av hvordan den navigerte seg rundt på en smal plattform, før den gikk over på en stige ved siden av plattformen, og klatret opp.

Roboten kan også dynamisk veksle mellom tobeint og firbeint modus, og overgangen tar bare to sekunder ifølge IEEE Spectrum. Ikke bare det, men den kan gjøre dette uten å stoppe opp først, og kan bevege seg fremover i en hastighet på 0,5 kilometer i timen under hele prosessen.

IEE Spectrum spekulerer i om prosjektet ble startet like etter jordskjelvet og tsunamien i 2011. Den påfølgende katastrofen ved atomkraftverket i Fukushima er nemlig et godt eksempel på en situasjon der roboter hadde kommet veldig godt med.

Roboter kan hjelpe, men de kan også skade
I sommer ble en mann drept av en robot i Tyskland »

(Kilde: IEEE Spectrum via Extreme Tech)

annonse