Tek.no

Nyhet

Hvorfor ikke gjøre hele kjøkkenbenken til en diger touchskjerm?

Grundig vil la lys kontrollere hvitevarene.

Odd Richard Valmot

Berlin/Tek.no: Ut med knapper og brytere og inn med en projektor. Det er det en av innovasjonene Grundig viser på IFA-messen i Berlin. I de nye systemet de har kalt VUX – Virtual User eXperience, og som kommer til Norge neste år, har de bygget en projektor og optiske sensorer inn i kjøkkenvifta.

Projektoren kan belyse kjøkkenbenken og induksjonsplaten og gi en designfrihet som ikke har vært mulig før. Denne koketoppen har ingen andre kontroller en de virtuelle som projektoren tegner på overflaten og på benkeplaten og som kan betjenes med fingeren. Sensorene fanger opp hvordan fingeren bryter lyset og stiller inn toppen.

Når du setter stekepanner og kasseroller på toppen tegner projektoren opp den konfigurerbare varmesonen. Når jobben er gjort er glasset enda varmt, men da belyser projektoren den varme flaten slik at det ser ut som den har en svak rød etterglød. Det er vanskelig å ta feil av.

Sjekker ungen

En projektor byr på en masse muligheter og det har konstruktørene utnyttet til å koble til kameraer. Man kan ha koblet til en babycall og få strømmet video fra vugga. Eller et dørklokkekamera for å se hva som skjer utenfor ytterdøra.

I første omgang kan man kontrollere koketoppen og en oppvaskmaskin, men det vil komme en stekeovn som også kan kontrolleres med de virtuelle knappene som projektoren avtegner. Systemet skal være konfigurerbart og det skal være enkelt å bygge ut videre uten å skifte ut annet enn programvare.

Neste år kommer Grundig også med sin egen portefølje av appkontrollerte hvitevarer. Siden selskapet også produserer TVer vil de også sørge for at kontrollene blitt tilgjengelig som apper i TVen. Ikke bare i mobiler og nettbrett. Det kan jo være greit å få vite av oksesteken er ferdig mens du sløver foran TV-en.

Disse hvitevarene styrer du fra mobilen:
Nå er endelig kjøleskapet og kaffemaskinen på nett »

Les også
Denne trådløse alt-i-ett-projektoren med Android kan snart bli din
Les også
Fikk du med deg disse godbitene fra IFA?
Les også
Nå er endelig kjøleskapet og kaffemaskinen på nett
Les også
Utvikler fremtidens brukergrensesnitt hjemme i stua
Les også
Nå skal norske smartetiketter trykkes av teknologigigant
Les også
Snart kan vanlige 3D-skrivere lage gjenstander som ikke kun består av plast
Les også
Her er smartingene som skal berike livet ditt
annonse