Denne dronen dro inn rekordsum på Kickstarter – nå har produsenten forlatt hele prosjektet
«Zano» samlet inn over 30 millioner kroner, men selskapet bak dronen har kollapset.
Kickstarter
Det kjente finansieringsnettstedet Kickstarter kan være en god måte å realisere prosjektene sine på, men selv med solid støtte derfra er suksessen på ingen måte garantert. Nå melder nettstedet
Ars Technica
om et rekordpopulært Kickstarter-prosjekt som nylig gikk rett i vasken.
En liten, smart kameradrone døpt
«Zano»
dro inn inn hele 2,3 millioner britiske pund, cirka 30,4 millioner norske kroner, etter at den lagt ut på nettstedet. Det opprinnelige finansieringsmålet lå på bare 125 000 pund, rundt 1,5 millioner kroner.
Dette gjør Zano-dronen til rekordinnehaver når det gjelder Kickstarter-finansiering på det europeiske kontinentet.
Legges ned etter store problemer
Til tross for den massive summen har produsenten bak dronen nå dratt inn årene. I en melding til donorene på Kickstarter ble det nylig opplyst om at selskapet, som heter Torquing Group, har valgt å gå med på det som i jussen kalles «frivillig likvidasjon».
Dette innebærer i praksis at selskapet legges ned og eiendelene selges til kreditorene. I meldingen står det at avgjørelsen var svært vanskelig, og at den ble tatt i samråd med profesjonelle, økonomiske rådgivere.
Zano lovet mye, men innfridde visstnok ikke teknisk. Foto: Kickstarter
Problemene i selskapet skal ha startet allerede for en stund siden. Tidligere denne måneden kunne
BBC
rapportere om tekniske problemer med selve dronene, og at de ikke leverte de funksjonene som ble lovet på Kickstarter. Omtrent samtidig forlot også toppsjefen selskapet etter interne stridigheter og «helseproblemer»
Har sendt 600 av 15 000 bestilte droner
Til sammen skal det ha blitt bestilt rundt 15 000 Zano-droner gjennom Kickstarter, men kun 600 av disse skal ha blitt produsert og sendt til kunder. Resten av kundene må altså trolig se langt etter å få pengene tilbake, da det er høyst uvisst om det vil være penger igjen etter at kreditorene har fått sitt.
Som Ars Technica peker på finnes det heller ingen beskyttelse mot slike situasjoner fra Kickstarter selv, da nettstedet gjør det klart i sine retningslinjer at det er skaperne selv som bærer det fulle ansvaret for å innfri sine forpliktelser overfor donorene. I motsatt fall må man regne med rettslige skritt fra donorene sin side.
Ifølge Kickstarter-siden har prosjektet til sammen 12 075 donorer, så man skal med andre ord ikke se bort fra at produsenten i dette tilfellet må belage seg på en rekke søksmål i tiden fremover. Promovideoen av den kriserammede Zano-dronen kan du se under.
Denne Kickstarter-dronen går det forhåpentligvis bedre med:
PhoneDrone lar deg sende mobilen din til himmels »
https://www.kickstarter.com/projects/torquing/zano-autonomous-intelligent-swarming-nano-drone/widget/video.html
Les også
Sofaen han sitter i skjuler et Kickstarter-prosjekt verdt flere tusen kroner
Les også
Kickstarter har nådd stor milepæl – feirer med 100 «fun facts»
Les også
Tinnfoliehatten har blitt moteriktig
Les også
Billige droner:
For under 500 kroner kan du få en kameradrone
Les også
Denne lar deg sende mobilen din til himmels
Les også
Undervannsdrone har blitt en braksuksess på Kickstarter