Til hovedinnhold

Ny, norsk tjeneste gir gratis strømming av filmer

Lanserer «Netflix» for kort- og dokumentarfilmer.

NFI

Det finnes allerede en del norsk innhold tilgjengelig for strømming via blant annet NRK, men nå får vi en betydelig utvidelse av det norske strømmetilbudet på nettet. I en pressemelding har Norsk filminstitutt (NFI) nemlig kunngjort en ny tjeneste kalt «Filmbib».

Filmbib er ganske enkelt en gratis strømmetjeneste for norske kortfilmer og dokumentarfilmer. Den skal lanseres den 24. november, altså om få dager.

Bredt utvalg

Filmbib blir mulig å bruke direkte i nettleseren både på Windows- og Mac-plattformen, og skal etter hvert også komme som en mobilapplikasjon til iOS og Android. Tjenesten skal i første omgang by på 150 kort- og dokumentarfilmer, men deretter er planen å utvide med hele 100 nye filmer hvert år.

Arkivet skal omfatte filmer fra både ukjente og etablerte regissører, og skal favne bredt når det gjelder både sjangre og tematikk. Filmene som tilbys via Filmbib-tjenesten velges ut av et eget utvalg, Utvalget er basert på nominasjon fra Norsk filmforbund, Norske film-, TV- og spillprodusenters forening, Norske Dramatikeres Forbund og Norske Filmregissører.

Utvalget plukker ut titlene basert på et knippe kriterier. Blant disse kriteriene er at filmene skal holde høy kunstnerisk og teknisk kvalitet, at filmene skal ha enten norsk eller samisk som hovedspråk, at de skal representere flest mulig regioner i Norge og at det er en mest mulig jevn fordeling mellom kort- og dokumentarfilmer.

Slik vil innloggingssiden se ut. Foto: NFI

Legger vekt på brukervennlighet

Rådgiver for digital distribusjon og filmformidling i Norsk filminstitutt, Gunnar Bangsmoen, bekrefter videre overfor Tek.no at den nye tjenesten skal by på et brukervennlig grensesnitt.

– Grensesnittet er basert på «karuseller» der låntakerne raskt kan bla gjennom innholdet, men man må inn på den enkelte filmside for å se mer om filmene. Det er lagt vekt på enkelthet, leselighet og intuitive måter å bla i tjenesten på, sier Bangsmoen til Tek.no. Han legger til at tjenesten byr på tilgjengelig funksjonalitet, også for dem som ikke har erfaring med strømmetjenester fra før.

Filmbib vil altså bli en gratis tjeneste, men for å logge deg på den må du være innehaver av et nasjonalt lånekort som du trenger til å låne bøker på norske biblioteker. Dette kortet er gratis å skaffe seg, og det er nummeret fra dette kortet, samt en egen PIN-kode, som benyttes som påloggingsinformasjon.

Piratene har også sin egen strømmetjeneste: Popcorn Time har vært i hardt vær i lang tid, men ser nå ut til å komme tilbake igjen »

annonse