De fire viktigste tingene Facebook lanserte i natt

Facebook-sjef Mark Zuckerberg skulle nok gjerne vært Cambridge Analytica-skandalen foruten da han gikk på scenen på utviklerkonferansen F8 natt til onsdag, norsk tid.

Zuckerberg sa blant annet at selskapet har store utfordringer å ta seg av, men at han syntes det var viktig å beholde optimismen likevel.

– Det jeg har lært i år, er at vi må ha et bredere syn på ansvaret vårt. Det holder ikke bare å bygge kraftige verktøy, vi må også sørge for at de brukes til gode ting, og det skal vi gjøre, sa Facebook-sjefen.

Zuckerberg dro også en rekke nyheter opp av hatten. Her oppsummerer vi de viktigste.

1: Facebook lanserer Tinder-konkurrent

Facebook skal få en datingfunksjon, annonserte Zuckerberg. Funksjonen vil dukke opp inne i den vanlige Facebook-appen, men vil være helt frivillig og du må selv velge å delta.

– Dette er for å bygge langvarige, meningsfylte forhold, ikke bare «hookups», spøkte Zuckerberg under lanseringen.

Du skal ikke kunne få opp dine eksisterende venner i dating-funksjonen, og vennene dine skal heller ikke kunne se profilen din.

Facebooks dating-variant vil også ha større fokus på gruppene og arrangementene du deltar på. Her vil du for eksempel kunne velge å låse opp profilen din for andre medlemmer i gruppene dine eller deltakere på arrangementer, og så vil eventuelle samtaler som oppstår foregå på en egen samtaleplattform som ikke er Messenger.

Facebooks dating-variant skal også kun være basert på fornavn, slik for eksempel også Tinder fungerer i dag.

Selskapet varslet at mer informasjon vil følge senere i år, etter at datingfunksjonene har vært gjennom en testfase.

2: Store oppdateringer til Instagram

Fremover kan du dele direkte til Instagram Stories fra tredjepartsapper som Spotify og GoPro.

Facebook eier Instagram, og varslet en rekke nye funksjoner til tjenesten.

Snart får du for eksempel muligheten til å laste opp stories direkte fra tredjepartsapper, for eksempel Spotify.

Velger du "Del" i Spotify-appen, vil du fra og med i dag få opp Instagram Stories som et alternativ, og det vil følge med en lenke til å lytte på låta, albumet eller spillelista du delte.

GoPro ble også nevnt som en ny partner, og flere vil komme etter hvert.

Nye AR-effekter vil også dukke opp, blant annet fra kommersielle partnere, og om du ser en effekt du liker på noen andres historie, vil du kunne legge den til i ditt eget utvalg av effekter.

Instagram får dessuten støtte for videosamtaler, både en-til-en og i små grupper.

3: Messenger skal forenkles

Messenger skal redesignes og fokuseres mer på selve chatteopplevelsen.

Facebook har tilsynelatende innsett at Messenger-appen er blitt oversvømmet med alt mulig annet enn det den har vært tiltenkt, nemlig chatting.

– Når du chatter, er det du egentlig vil ha en enkel og rask opplevelse. Vi kommer til å gjøre en komplett redesign av Messenger for å fokusere på disse tankene, sa Zuckerberg på konferansen.

Den oppdaterte appen skal ifølge Facebook komme rimelig snart, og vil blant annet inkludere en «dark mode», blant annet for bruk i mørket.

Spillfanen ser ellers ut til å være borte, og grensesnittet inneholder generelt betraktelig færre faner og funksjoner, noe som ser ut til å rime godt med Zuckerbergs fokus på enkelhet.

Fremover skal også forhandlere og merker få muligheten til å bruke AR i Messenger-samtaler med kunder. Slik kan kundene for eksempel se produkter på seg selv eller hjemme hos seg før de kjøper.

Facebook Messengers nye «Dark Mode».

4: Oculus får egen TV-hub

Facebook varslet også at Facebook-eide Oculus får en egen TV-app for å se på videoinnhold i VR.

De nye VR-brillene Oculus Go er tilgjengelige fra og med i dag.

Den nye appen skal blant annet ha tjenester som ESPN og Netflix, som har vært på Samsungs Gear VR tidligere, men aldri i dedikerte VR-briller.

Annonseringen kommer samme dag som Oculus' nye frittstående VR-briller Oculus Go ble tilgjengelige for salg både i USA og her i Norge. Disse trenger ikke verken kabler eller noen mobiltelefon klipset fast, men fungerer helt på egen hånd.

Her kan du lese vår test av Oculus Go.

Les også
Oculus' nye VR-prototype har skjerm som beveger seg frem og tilbake for å beholde fokus
Les også
Snart kan du trolig bruke Instagram til å shoppe
Les også
Facebook kan bli abonnementstjeneste uten reklame og sporing
annonse