Til hovedinnhold

Thepiratebay.se eies nå av politiet

The Pirate Bay og iStockphoto

Det svenske politiet har sendt en forespørsel om å ta over domenenavnene piratebay.se og thepiratebay.se til domeneleverandøren Binero.

Nektet å ta opp saken

Det skjer etter at svensk høyesterett nektet å ta opp ankesaken fra domeneeier Fredrik Neij 22. desember. Neij hevdet at et domenenavn ikke er en eiendel, og derfor ikke kan konfiskeres.

Högsta domstolen skriver derimot i sin avgjørelse at retten til et domenenavn kan klassifiseres som en eiendel, og at den derfor kan beslaglegges av politi og påtalemyndighet. De opprettholder derfor dommen fra hovrätten, som tilsvarer den norske lagmannsretten.

Saken har pågått siden 2013, da svenske myndigheter gikk inn for å beslaglegge de svenske Pirate Bay-domenene. Saken gikk gjennom første rettsinstans i 2015, der myndighetene fikk medhold. I mai 2016 fikk ankesaken samme resultat.

Fortsatt tilgjengelig på .org

Slik ser det ut om du forsøker å gå inn på piratebay.se nå.

Kjetil Jensen i Online Group, morselskapet til Binero, sier til Torrentfreak at de mottok henvendelsen fra politiet samme dag som avgjørelsen fra høyesterett kom. Selskapet tror imidlertid ikke at muligheten til å gjøre domenebeslag vil utgjøre noen forskjell for piratkopiering på internett.

– Å flytte et nettsted til et annet toppnivådomene er veldig enkelt. Og selv om du ønsker å lukke domenet, vil innholdet fortsatt være tilgjengelig på internett, gjennom IP-adressen, søkemotorer og liknende, sier Jensen til Torrentfreak.

Oslo tingrett har bestemt at tilgangen til Pirate Bay skal blokkeres for norske internett-kunder. Det er imidlertid en smal sak å komme seg rundt blokkeringen.

Og det har han foreløpig helt rett i. Selv om Pirate Bays svenske domener nå er tømt, er The Pirate Bay fortsatt tilgjengelig gjennom piratebay.org – i alle fall såfremt du har en internettleverandør som ikke er omfattet av Oslo tingretts avgjørelse om at tilgangen til blant annet Pirate Bay skal blokkeres.

I september 2015 avgjorde nemlig tingretten at åtte av de største internettleverandørene måtte blokkere kundenes tilgang til en rekke piratkopieringsnettsteder. I januar 2017 kom en ny avgjørelse som omfattet også en rekke mindre nettleverandører, i tillegg til at listen over blokkerte nettsteder var større.

På bare fem minutter kommer du helt lovlig rundt sperringen:
Slik bytter du til Googles DNS og får tilgang til The Pirate Bay igjen »

annonse