Nyhet

Oculus' nye VR-prototype har skjerm som beveger seg frem og tilbake for å beholde fokus

HTC har nylig lansert en oppgradert versjon av sine Vive-briller, og da er det bare naturlig at konkurrenten Oculus nå også sysler med mer avanserte VR-produkter. På den nylig avholdte F8-konferansen avslørte Oculus-eieren Facebook en ny prototype med interessante egenskaper.

De nye VR-brillene har fått navnet «Half Dome» internt og har først og fremst den egenskapen at de opererer med såkalt «varifokal» teknologi – som i klartekst betyr at brillene skal gi mye mer realistisk fokusering.

Brillene skal by på fokuserte objekter også nær øynene. Bildet er hentet fra F8-demonstrasjonen av teknologien.

Løsningen består i at skjermen i VR-brillene bruker en mekanisk løsning for å dynamisk endre avstanden til øynene utfra hva man ser på. Dette skal sørge for at fokus alltid beholdes. Ifølge Facebook fungerer teknologien litt på samme måte som autofokus-funksjonen på kameraer, men altså for brukernes øyne.

Bred synsvinkel

I en demonstrasjon av løsningen føres et virtuelt objekt nær øynene til brukeren, uten at dette gjør objektet uskarpt eller utydelig. Facebook bedyrer at den mekaniske motoren i VR-brillene som gjør denne løsningen mulig ikke avgir merkbar lyd eller vibrasjoner.

Slik ser den mekanisk bevegelige «varifokal»-skjermen ut. Den skal ifølge Facebook ikke avgi nevneverdige vibrasjoner.

I tillegg til denne teknologien byr den nye prototypen på en synsvinkel på hele 140 grader, en god del høyere enn den eksisterende Rift-modellen og HTC Vive, som begge opererer med en synsvinkel på 110 grader. Dette skal ifølge Facebook gjøre at brillene ligger nærmere en «naturlig» synsvinkel.

Facebook jobber imidlertid ikke bare med ny maskinvare på VR-fronten, og benyttet også F8-konferansen til å vise frem nye fremskritt innen virtuell gjenskaping av virkelige omgivelser med svært høy realisme.

I tillegg jobber selskapet med ny håndsporingsteknologi beregnet på VR som baserer seg på kunstig intelligens, og fotorealistisk gjenskaping av ansikter til personer man møter i VR-rom er også på tapetet.

Flere detaljer om planene finner du i oppsummeringen av dag to av Facebooks F8-konferanse.

Apple jobber trolig også med heftig VR-teknologi: Selskapet har store planer, ifølge rykter »

Les også
Tøft alternativ til bifokale briller
Les også
Samsung HMD Odyssey: Slik er Samsungs forsøk på høyoppløst VR
Les også
HTC Vive Pro: På vei mot en fetere VR-fremtid
Les også
Oculus Go: Vi tester Oculus' nyeste VR-briller: Oculus Go
Les også
De fire viktigste tingene Facebook lanserte i natt
Les også
Apple jobber trolig med ekstremt VR-hodesett som slår Rift og Vive ned i støvlene
annonse