Tek.no

Nyhet

Apple skal bygge opp Maps helt fra grunnen igjen

Med helt egne data.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
2 Juli 2018 16:19

Apples kart-tjeneste Maps har ikke vært allverdens å skryte av, i alle fall ikke sammenliknet med konkurrenten fra Google.

Det har tilsynelatende Apple innsett, og Techcrunch melder nå at Apple skal bygge opp Maps igjen helt fra grunnen av.

Det skal gjøres ved hjelp av data Apple har samlet inn fra karttjenesten, i tillegg til egne biler med sensorer og kameraer de har hatt ute på veien.

Fire års jobb

Prosjektet har ifølge Techcrunch vært underveis i fire år, og de nye kartene skal lanseres i og rundt San Francisco i den neste betaversjonen av iOS 12.

Kartene skal blant annet bli mer responsive til veiendringer og byggevirksomhet, i tillegg til bedre rent visuelt, med mer detaljert gjengiving av omgivelsene.

Siden starten har Apple Maps vært basert på data fra tredjeparter som TomTom, OpenStreetMap og andre. Nå skal de altså bygges på Apples egne data.

– Vi har jobbet med å skape det vi håper kommer til å bli den beste kartapplikasjonen i verden – å ta det til det neste steget, som er å bygge alle våre kartdata fra grunnen opp, sier Apples direktør for programvare og tjenester, Eddy Cue, til Techcrunch.

Raskere oppdateringer

Han peker på at det nå finnes over en milliard enheter med iOS, og at det var en av de viktigste grunnene til å endre fokus for Maps.

– Punkt én er større nøyaktighet. To er å kunne oppdatere kartene raskere basert på data og tingene vi ser, sier Cue, og peker blant annet på at den nye karttjenesten skal være mye bedre til å plassere bygningers inngang på riktig side – spesielt viktig for bygninger som har adresse på én gate, men inngangen fra en annen.

Også visningen når du ser på kartene med stort utsnitt skal være langt mer detaljert enn tidligere, og det skal bli mye raskere å få lagt til nye veier og omkjøringer enn det er i dag.

Fullstendig anonyme data

Dataene Apple samler fra karttjenesten skal være utformet med stort fokus på personvern. Dataene samles inn fullstendig anonymt, hver lille dataflik får sin egen separate ID, og de samles kun inn fra midtsegmenter av ruten du navigerer deg gjennom.

Apple kan derfor aldri se for eksempel start og slutt på ruten, og det er heller ikke mulig å koble sammen de små segmentene til en helhet som kan identifisere en bruker.

Apples nye kart skal være tilgjengelig for forhåndsvisning i neste uke, og skal rulles ut gradvis i USA det neste året.

Les også
Problemer å bli enige om hvilket sted dere skal spise?
annonse