Tek.no

Nyhet

SpaceX skal snart sende to privatpersoner rundt Månen

Romturismen har startet – men prislappen er mildt sagt stiv.

SpaceX
28 Feb 2017 16:23

Hvor spennende romfart enn måtte være har det ennå ikke så stor, direkte relevans for «vanlige» privatpersoner, men med utviklingen av kommersielle turer til rommet er dette i ferd med å endre seg. Nå melder Elon Musks romselskap SpaceX om en interessant utvikling på feltet.

SpaceX planlegger nemlig å sende to privatpersoner på en tur rundt Månen. Selskapet har fått en seriøs henvendelse fra to personer som ifølge SpaceX allerede har betalt dem et «betydelig» depositum.

Ekstremt dyrt

Turen er planlagt å starte i løpet av andre kvartal neste år, og i tiden fremover skal personene gjennomgå testing og trening for å stå rustet til den lange ferden. Dette vil bli første gangen på 45 år at mennesker sendes så langt ut i rommet.

Den private turen til Månen vil benytte SpaceX' nye rakett Falcon Heavy, her avbildet i en animasjon.
SpaceX

De to heldige personene vil innta en av SpaceX' nye Dragon 2-kapsler, som vil bli skjøvet ut i rommet av selskapets nye Falcon Heavy-rakett, oppfølgeren til den allerede velbrukte Falcon 9-raketten. Ifølge nyhetskanalen CNBC vil turen vare cirka én uke, og mellom 480 000 og 640 000 kilometer vil bli tilbakelagt under ferden.

Hvem de to personene er og hvor mye de skal betale for den eksklusive turen er uvisst, men det blir såvisst ikke billig. Elon Musk uttalte overfor CNBC at «billettprisen» vil tilsvare prisen på ett bemannet oppdrag til romstasjonen ISS, og ifølge NASAs Commercial Crew Program-rapport ligger denne på opptil 82 millioner dollar.

Musk tror på marked

Det tilsvarer rundt 685 millioner kroner, som overskrider hvermannsens feriebudsjett med ganske solid margin. Til tross for dette uttalte Musk at han tror det finnes et marked for én eller to slike turer i året, og at de kommersielle turene potensielt kan utgjøre en betydelig del av selskapets omsetning.

Det vil nok ta en god stund før lengre romturer blir tilgjengelig for andre enn de superrike, så det er nok ingen vits i å holde pusten riktig ennå. SpaceX skal for øvrig benytte Dragon 2-kapselen i to oppdrag til romstasjonen ISS i år, hvorav ett blir ubemannet og ett blir bemannet.

India sysler også med ting på romfartsfronten: Nylig skjøt de opp rekordmange satellitter i én omgang »

Les også
Nå skal månen få 4G-dekning
Les også
Se SpaceX' tabbe-kavalkade
Les også
Besøk romstasjonen i Street View
Les også
SpaceX landet hele to rakettrinn på bare 48 timer
Les også
Slik skal Elon Musk bruke kunstig intelligens til å skape «supermennesker»
Les også
De klarte det! SpaceX landet en «resirkulert» rakett for første gang i historien
Les også
Her testes rakettmotoren som skal bringe mennesker til Mars
Les også
Slik ser det ut når du besøker romstasjonen ISS i VR
Les også
India skjøt nettopp opp 104 satellitter på én gang
Les også
Boeing vil slå Musk – skal bli førstemann til Mars
Les også
Musk vil gjøre det like billig å flytte til Mars som å kjøpe bolig i USA
Les også
Med denne rakett-motoren skal Elon Musk frakte mennesker til Mars
annonse

Les også