Til hovedinnhold

Mobilsurfing tar av

I dag la Post og Teletilsynet (PT) fram tallene for det norske ekommarkedet fra i fjor og første kvartal i år, og mest oppsiktsvekkende er den kraftige økningen innen bruk av mobilt bredbånd blant privatpersoner. I rapporten fra PT kommer det også frem at mobiltrafikken er større enn trafikk fra fasttelefoni.

Statistikken fra PT viser også at vi sender enda mer SMS enn tidligere, og at Telenor mister markedsandeler både på fasttelefon og mobil. I tillegg viser rapporten at vanlig bredbånd har stagnert, og dermed har kun seks av ti husstander bredbånd.

Mobilt bredbånd øker

For to år siden var det litt over 20.000 brukere på mobilt bredbånd totalt, og de aller fleste var bedriftskunder. I dag er det imidlertid nærmere 120.000 brukere, og 49 prosent er privatkunder. Direktør i Post og Teletilsynet Willy Jensen sa på en pressekonferanse at han var fornøyd med utviklingen innen mobilt bredbånd.

- Bedriftsandelen er økende, mens privatandelen for mobil bredbånd har tatt av. Veksten er på 30.000 brukere siden i fjor, sier Jensen.

Ringer mindre

Mobiltrafikk er nå større enn fasttelefonitrafikken, men det betyr også at vi har betraktelig kortere samtaler enn for noen år siden. I dag ringer vi 10,2 milliarder minutter mindre enn i 2001, som vil si en reduksjon på 34 prosent.

I gjennomsnitt sender imidlertid hver kunde 1.136 SMS per år, som vil si 89 flere meldinger enn i 2006. Når det gjelder bildemeldinger sender vi bare to MMS i løpet av en måned i gjennomsnitt, en nedgang fra toppåret 2005 hvor vi sendte neste tre i måneden. Ikke den store utviklingen på bildemeldinger, med andre ord.

Telenor taper terreng

Telenors markedsandel av trafikkminutter med fasttelefon i privatmarkedet har sunket fra 78,4 prosent i 2001 til 60,4 prosent i 2007. Ifølge PT har Telenor nå så vidt over halvparten av markedsandelen av mobiltelefoni, en nedgang på 47 prosent siden de hadde monopol på alle teletjenestene i Norge på starten av 1990-tallet. PT-sjefen er likevel overrasket over at alle de nye operatørene klarer å overleve på norske markedet.

- Det er utenfor min forstand at det er 35 mobiloperatører i Norge, sier Jensen.
Sjekk hvilken operatør som er billigst for deg med den nye tjenesten Ringepriser

Ikke alle har bredbånd

Seks av ti husstander har bredbånd i dag, men økningen fra i fjor har knapt nok vært merkbar. I dag er det tilnærmet full bredbåndsdekning i Norge, så det bekymrer PT-sjefen at noen kvier seg for å ta i bruk bredbånd i hjemmet.

- Vi har full bredbåndsdekning i Norge, så 38 prosent av de som kan få bredbånd bryr seg ikke om å få det. Det er en teknologibarriere de må over, sier Jensen.

Mer om
annonse