Til hovedinnhold

Nå er Apples nye operativsystem ferdig

Utviklere kan allerede nå ta i bruk «Golden Master».

Bare timer etter at Microsoft i går kveld annonserte at Windows 8 vil stå ferdig i august, slapp Apple sin «Golden Master»-versjon av det kommende operativsystemet OS X Mountain Lion.

Fra Apples ståsted er operativsystemet nå helt ferdig, det har ingen kjente feil eller mangler. Utviklere kan nå få prøve den endelige versjonen, og om ingenting stort oppdages vil det bli lansert akkurat slik det står nå.

Over 200 nye funksjoner

Under Apples massive lanseringsfest forrige måned, der blant annet en ny MacBook Pro med Retina-skjerm ble lansert, annonserte selskapet også at det kommende operativsystemet får mer enn 200 nye funksjoner.

Mye av dette skal bli veldig likt Apples mobile operativsystem.

Blant de nye tjenestene finner vi Notes, Reminders og Game Center, samt Messages, som erstatter iChat. Andre funksjoner inkluderer Notification Center, Share Sheets, AirPlay Mirroring og integrering med den populære mikrobloggingstjenesten Twitter.

I tillegg til disse iOS-lignende tjenestene vil Mountain Lion også få innebygd diktatfunksjon, akkurat som Apple iPhone 4S har i dag, takket være Siri-tjenesten.

Det kommende operativsystemet vil også være den første utgaven av OS X som er lagd spesielt med tanke på nettskytjenesten iCloud og bedre integrering med apper. Den siste utviklerutgaven inneholder i tillegg Gatekeeper – som beskytter brukere fra ondsinnet programvare ved å gi dem full kontroll over hvilke apper som er installert på Mac-en.

Lanseres om få uker

Den nye versjonen kommer over to måneder etter den siste testversjonen, Developer Preview 3, ble sluppet. Vi sa den gangen av Apple hadde mer enn nok feil som må rettes, et arbeid de nå skal være ferdig med.

Det er bare registrerte utviklere som nå har tilgang til Golden Master. Apple har tidligere uttalt at operativsystemet skal lanseres i juli måned, via Mac App Store.

Nøyaktig hvilken dato er foreløpig ikke kjent, men det er forventet at det vil skje 25. juli. Dagen før skal Apple annonsere resultatet for tredje kvartal, og fjorårets lansering av OS X Lion fant sted dagen etter denne annonseringen.

Prisen blir 19,99 USD, rundt 120 norske kroner, for de som ønsker å oppgradere fra dagens system. For alle som har kjøpt seg en ny Mac fra og med 11. juni, vil det være gratis å oppgradere når den endelige lanseringen finner sted.

(Kilde: Ars Technica)

Les også
OS X Mountain Lion: Dette får du for 140 kroner
Les også
Apples nye operativsystem kommer i dag
Les også
– Apple har blitt mye flinkere
Les også
Får du Apples nye operativsystem?
Les også
– Apple har stjålet støykanselleringen
Les også
PC-produsenter mangler metall – Apple får skylda
Les også
Samsung Galaxy Nexus blir forbudt å selge i USA
Les også
Apple betaler 350 mill. for iPad-navnet
Les også
Google tar skylda for MacBook-problemet
Les også
Endelig blir App Store nyttig
Les også
Dette er OS X Mountain Lion
annonse