Til hovedinnhold

Amerikanerne publiserer piratliste

Se hvilke fem land som må skjerpe seg.

Hardware.no

Hvert år publiserer de amerikanske myndighetenes antipirat-komité, The Congressional International Anti-Piracy Caucus (IAPC), en liste over de verste piratlandene i verden. Gruppen har selvfølgelig ingen juridisk makt overfor resten av verden, men listen gir likevel en pekepinn på hvilke land de mener rett og slett ikke gjør nok for å beskytte opphavsretten til amerikanske artister.

Ingen endring i toppen

Ikke overraskende er det Kina og Russland som topper listen. Begge landene får tåle hard kritikk fra antipirat-komiteen, hovedsakelig fordi de skal ha gjort ytterst lite konkret for å fikse problemet.

Kinas største søkemotor, Baidu, får imidlertid en liten klapp på hodet for å ha inngått en avtale med en opphavsrettsholdere for å kunne fjerne beskyttet materiale.

"Verdens største piratmarked"

Nestemann på listen er Ukraina. Også her er kritikken krass, og skal vi tro komiteen har forholdene blitt enda verre her enn tidligere.

– Ukraina har blitt et senter for ulovlig distribuering av oppphavsrettbeskyttet materiale via nettverk og nettsider. Det er også hjemmet til et av verdens største piratmarked, EX.ua, skriver IAPC.

Komiteen peker også på en hendelse i løpet av året hvor BitTorrent-nettsiden Demonoid ble tatt ned, men kom seg opp igjen etter bare et par dager. Ifølge IAPC var dette en følge av at de ukrainske myndighetene bukket under for presset fra folket, noe de ikke skulle ha gjort.

Nykommerne

I tillegg til disse landene dukket også nykomlingene Sveits og Italia opp på listen. Italienerne har hatt flere store piratsaker oppe i retten det siste året, og de tre største internettleverandørene har blitt nødt til å blokkere tilgangen til nettsider som The Pirate Bay og KickassTorrents for brukerne sine.

Det skal visst ikke ha vært nok for IAPC. Det ble nemlig nylig gjort ulovlig i Italia å drive overvåking av fildeling over P2P-nettverk, samt inndriving av IP-adresser. Ifølge nettstedet Torrentfreak skal dette være årsaken til at IAPC satte Italia på listen.

Også i Sveits skal manglende og ufullstendig lovverk være grunnen til at de havnet på listen:

– Den sveitsiske åndsverksloven er utilstrekkelige. De har blitt et hjem for lugubre nettseder der det eneste formålet er å forenkle og muliggjøre piratkopiering og tilgjengeliggjøring av opphavsrettsbeskyttet materiale, skriver IAPC.

Sveitsisk lov tillater i dag å se på opphavsrettsbeskyttet materiale via enten strømming eller nedlasting, så lenge det er til privat bruk.

Skryter av Canada og Spania

I tillegg til å rette en streng pekefinger mot disse fem landene, gir komiteen også litt skryt til Canada og Spania. Disse to landene var på listen i fjor, og fikk streng kritikk for manglende lovverk og dårlig beskyttelse av åndsverk. Nå skal de imidlertid ha innført noen nye lover, og selv om IAPC ikke er helt fornøyde ennå, ser det på det som en lovende trend.

For å lese hele listen kan du gå til denne nettsiden.

Les også: – Filmbransjen tror de ennå har monopol

(Kilde: Torrent Freak, Ars Technica

annonse