Til hovedinnhold
NyhetCanon forbedrer det meste

Canon PowerShot S100 og SX40 HS

Nesten alt er nytt ved Canons to nye kameraer.

Canon har nettopp sluppet to nye kompaktkameraer som hører hjemme i hver sitt hjørne av nisjen. Canon PowerShot S100 er Canons toppmodell for entusiastene og skal tilby det beste de har å by på av bildekvalitet i kompaktklassen, mens Canon PowerShot SX40 HS er ultrazoomkameraet for de som ønsker et alt-i-ett-kamera men ikke vil ta steget til speilrefleks.

Disse to kameraene blir de første som blir utstyrt med Canons nye bildeprosessor, Digic 5, som også ble lansert i dag. Den skal i følge Canon være opp til seks ganger så kraftig som forrige modell, Digic 4, og skal ha en langt mer effektiv algoritme for støyfjerning av bildene.

Faktisk skal den være så effektiv til dette at Canon med S100 lover at det skal ha samme nivå av bildestøy på 1600 ISO som forgjengeren, S95, har på 400 ISO! Ikke verst i det hele tatt, om det medfører riktighet!

En annen fordel med en ny prosessor er at opptakstempoet kan oppjusteres betraktelig. Med S100 skal man kunne ta opp 9,6 bilder i sekundet i full oppløsning, i opp til 8 bilder, mens SX40 HS er enda raskere, med 10,3 bilder i sekundet i opp til 8 bilder, også det i full oppløsning.

I det hele tatt er forbedringene så gode og store, i følge Canon, at de omtaler det som neste generasjon av HS-systemet deres. Andre bestanddeler av dette som er forbedret er bildestabilisatoren, som nå har fått evnen til å velge oppførsel basert på kameraets innstillinger, som for eksempel hvor mye lys som er til stede eller hvor neært motivet er til kameraet, samt forbedret eksponeringsautomatikk og autohvitbalanse. Sistnevnte er nå i stand til å skille mellom ulike lyskilder i samme bilde, og justere hvitbalansen i ulike områder av bildet deretter. En SVÆRT interessant funksjon, synes vi!

Forbedringene stopper ikke der. Begge de nye kameraene som ble lansert i dag får også bedre videoopptak enn før, og har med det endelig tatt steget helt opp til FullHD, dvs 1920 x 1080 progressivt i 24 bilder per sekund. Årsaken til at dette er mulig er at de begge nå har CMOS-brikke og ikke CCD, som tidligere. S100 har faktisk fått en helt nyutviklet brikke på 1/1.7" som skal kunne tilby ISO helt opp til 6400 i full oppløsning.

Vi holder oss til S100 en liten stund til, for også optikken er forbedret her. Vidvinkelen er nå tilsvarende 24 mm, med største blender som tidligere på f/2.0. Zoomen er imidlertid utvidet til 5x, noe som vil si at største tele vil bli tilsvarende 120 mm, her med blender f/5.9 og ikke f/4.9 som på S95. Og apropos S95, så vil den modellen fremdeles være i produksjon og salg - S100 kommer inn som en mer avansert modell i samme serie, og vil ikke erstatte S95.

S100 vil også få GPS, som ikke bare vil registrere hvor bildene er tatt, men også vil kunne benyttes til å registrere reiseruten du har tatt. denne kan så legges inn i et medfølgende kartprogram som vil fungere med Google Maps. Som før vil du kunne velge selv hva ringen på fremsiden brukes til, men nytt i S100 er at du kan benytte videoopptaksknappen som snarveisknapp for den funksjonen du selv ønsker.

Canon PowerShot S100 får en veiledende pris på kr 3999,- og blir å finne i norske butikker i løpet av november.

Så over til SX40 HS. Dette skal i motsetning til S100 erstatte forgjengeren, så SX30 IS vil måtte vike plassen for den nyere modellen.

Også SX40 HS vil få det nye og forbedrede HS-systemet med Digic 5, som nevnt, men får en mindre CMOS-brikke enn S100. Bildebrikken, som er 1/2.3", vil i likhet med S100 få en oppløsning på 12 megapiksler, noe som faktisk er en reduksjon fra SX30 IS, som hadde 14.

Zoomen er optisk svært lik SX30 IS sin, men har fått et nytt motorsystem for både zooming og fokusering, som ikke bare skal være raskere enn før men også minske både uønsket lyd og vibrasjon. Brennvidden tilsvarer 24 mm vidvinkel og maksimal tele på tilsvarende 840 mm, med største blender på henholdsvis f/2.7 og f/5.8. Bildestabilisatoren er i følge Canon god for hele 4,5 trinn, og skal kunne brukes under videoopptak.

SX40 HS får en 2,7" (6,8 cm) skjerm som kan snus og vris, og som er hengslet i venstre kant av kameraet.

Veiledende pris her til lands blir kr 4499,- og akkurat som S100 forventes det i butikkene i november. Er du utålmodig og har råflaks er det imidlertid en liten mulighet for at SX40 HS ankommer litt før, det vil si i slutten av oktober.

Begge kameraene finner du mer informasjon om i prisguiden, men ta enn så lenge de særere detaljene med en klype salt. Vi har ennå ikke fått fullstendige spesifikasjonslister fra Canon, men vi venter å få dette på plass i morgen.

annonse