Til hovedinnhold

Dette lanserer Apple i dag

Både iPhone 5 og et nytt operativsystem er trolig på vei.

Ryktene om en iPhone-lansering i oktober har gått lenge. Tidlig i forrige uke ble datoen for neste iPhone-utgave spikret – 4. oktober. Apple bekreftet det hele ved å sende ut en invitasjon titulert "– La oss snakke iPhone".

Det meste er uvisst foran morgendagens lansering. Et av de største spørsmålene som gjenstår er hva slags og hvor mange telefoner Apple vil lansere.

Tre muligheter

Det de fleste kanskje ønsker seg er en splitter ny iPhone 5 med ny design, altså et like stort sprang som da iPhone 4 erstattet iPhone 3 GS.

Likevel er det fullt mulig at det vi bare får en litt oppgradert iPhone 4 – en iPhone 4S, på samme måte som da iPhone 3GS tok over for iPhone 3G.

Det kan også tenkes at det vil lanseres en billig-iPhone, spesielt myntet mot fremvoksende markeder - et marked Apple ennå ikke har beveget seg inn i.

Vi vet ingenting før i morgen, men Apple kan ha gitt oss et lite hint. På invitasjonen står det nemlig et 1-tall. Mange har tolket det dit hen at det kun er én ny telefon vi vil få se i morgen.

Hvordan ser den ut?

Slik kan iPhone 5 se ut.
Dersom Apple lanserer en iPhone 4S vil den mest sannsynlig se ut som dagens iPhone 4 med noen små endringer.
Apples A5-brikke er motoren i iPad 2. Det er svært sannsynlig at en slik brikke også finner veien inn i iPhone 5.
Samsungs Galaxy S II LTE kan bli en av de første 4G-telefonene i Norge. iPhone 5 blir neppe utstyrt med 4G-teknologi.

Det er ennå ingen som har fått tak i bilder av neste iPhone, men det florerer allerede av mobildeksler til salgs som ettersigende skal være tilpasset telefonen. Deksler for mange ulike "iPhone 5"-varianter er allerede vist frem på ulike messer.

Rett før helgen gikk folkene ved Giga Netzwerk så langt at de tok en avstøpning av et av disse dekslene. Resultatet ble det som ser ut som en bitteliten iPad 2.

Nytt operativsystem

Vi vet allerede mye om hvordan iPhone 5 vil bli å bruke. Vi har nemlig allerede testet tidlige utgaver av menysystemet iOS 5. Det er forventet at iPhone 5 vil bli levert med iOS 5. Det nye menysystemet vil trolig bli tilgjengelig helt gratis også på dagens iPhone 4 og på forrige generasjon, iPhone 3GS.

To av nyhetene i operativsystemet er muligheten for trådløs synkronisering med PC og muligheten for å sende video og musikk trådløst via Apples egen standard, AirPlay. Apple vil også gjøre det mulig å sende SMS og MMS gratis til alle andre iPhone-eiere, via standarden iMessage.
Les testen av iOS 5 Beta her

Hvor kraftig blir den?

Ryktemakerne klarer ikke helt å bli enige om hvilken maskinvare som vil befinne seg i neste iPhone.

Det man imidlertid virker helt enige om, er at Apple vil sette inn sin nye prosessor A5 i telefonen. Det er den samme prosessoren som befinner seg i Apple iPad 2. A5 har to prosessorkjerner som hver kjører med en klokkehastighet på 1 GHz. I tillegg inneholder brikken en kraftig grafikkprosessor.

Det er også ventet at mobilen vil få større skjerm enn dagens 3,5 tommer. Størrelsen som er mest sannsynlig er 3,7 tommer. Dette er samme skjermstørrelse som Sony Ericsson Xperia Neo og HTC Desire S har, men betydelig mindre enn dagens toppmodeller med Android. De fleste av disse har skjerm på mer enn fire tommer.

Det er også ventet at skjermen vil trekke lenger ut mot kantene, slik at selve telefonen ikke blir så mye større.

Kanskje, kanskje ikke ...

I tillegg til skjerm og systembrikke er det to teknologier som har fått mye oppmerksomhet. De to har hver sin forkortelse, nemlig NFC og LTE.

NFC-teknologien skal gi mulighet til å bruke mobilen som lommebok. Betalingen foregår trådløst, ved at man holder telefonen inntil en betalingsterminal.

Teknologien har fortsatt lang vei frem før den oppnår utbredelse. Dermed er det usikkert om neste generasjon iPhone vil få NFC-støtte. Vi tviler litt.

LTE er bedre kjent som 4G her til lands. Teknologien er såpass ny at vi neppe vil få se den i morgendagens iPhone. Skal vi tro på ryktene tester Apple allerede teknologien, så vi regner med at den fort kan dukke opp til neste år.

3D har også vært en het potet i det siste. Siden teknologien ikke er særlig utbredt enda regner vi ikke med å finne den i iPhone 5.

Tidligere i år kjøpte Apple opp selskapene bak Siri.
I morgen kan Siri-funksjonene dukke opp igjen som Assistant i iOS 5.

Nye funksjoner?

Mange av de nye funksjonene som kommer er kjent. Apples nyeste menysystem, iOS 5 er alt lansert, og vi har testet en av de tidlige utgavene.

Apples iCloud-tjeneste, med nettlagring av alt fra musikk til kontakter og lagrede spill, er en viktig del av av det nye menysystemet.

En egen oversikt over hendelser på telefonen, lik den vi kjenner fra Android, kommer også.

En funksjon som du ikke finner i dagens tidlige iOS-versjoner er Assistant. Så langt har vi såvidt sett funksjonen i skjermskudd fra nettstedet 9to5mac.com. Assistant skal ifølge ryktene sørge for at iPhone 5 kan oversette tale til tekst. Assistant skal også kunne hjelpe deg med søk og navigering i telefonens menyer.

Assistant er foreløpig ikke offisiell. Tidligere i år kjøpte Apple likevel opp selskapene Siri og Nuance, som begge driver med talegjenkjenning i praktisk bruk.

Årets iPhone-innkalling har altså tittelen "Let's talk iPhone". Flere aktører har tolket tittelen dit at Apple ikke bare skal snakke om den neste iPhone-modellen, de skal snakke med den.

PS: Om du ikke vil ta deg råd til iPhone 5, kan det være en grei trøst at dagens iPhone 4 trolig vil få en ny og rimeligere prislapp etter lanseringen.

Les også: Her er de beste og verste smarttelefonene

Les også
– La oss snakke iPhone
annonse