Oppfordrer til «Erna Hour»

Mandag ble det kjent at Høyre og Arbeiderpartiet er blitt enige om å innføre datalagringsdirektivet (DLD).

Høyre fikk gjennomslag for en halvering av lagringstiden for datatrafikk fra tolv til seks måneder.

Les også: Høyre og Ap enige om datalagringsdirektivet

1900 støtter «Erna Hour»
Dette faller ikke i god jord hos de andre partiene på Stortinget, og tirsdag ble det kjent at Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Senterpartiet og SV ber sine parlamentariske ledere om å klage saken inn for presidentskapet.

En av de som reagerer sterkt er Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad. Han har startet en protestaksjon på Facebook, der han oppfordrer folk til å slå av telefonen og pc-en når direktivet skal vedtas.

«Bli med på arrangementet ERNA HOUR på Facebook i protest mot #dld 4. april kl. 17-18. Slå av mobil og pc i en time», skriver Pollestad på sin Twitter-profil.

- Jeg satt og leste litt om «Earth Hour», og tenkte at «Erna Hour» måtte være en god idé, sier Pollestad til Nettavisen.

Facebook-gruppen ble opprettet tirsdag morgen, og allerede ved 14-tiden hadde over 1900 personer sluttet seg til protestaksjonen.

- Jeg vil også oppfordre Erna Solberg til å skru av telefonen, sier Pollestad. Foto: CF Wesenberg, kolonihavnen.no

- For å plage Høyre og Ap
På gruppen har Pollestad skrevet følgende:
«For å plage overvåkingsalliansen Høyre og AP så slår vi av mobilen og lar være å bruke internett i en time. I en time vil verken Erna eller staten vite hvor du befinner deg. En protest mot at Høyre og AP innfører EUs datalagringsdirektiv i Norge».

- Hvorfor startet du protestaksjonen?

- Det har to formål. Det var en litt morsom idé, og så er det for å synliggjøre en litt mer alvorlig side av hva datalagringsdirektivet innebærer, særlig når man får ny teknologi og nye telefoner som kommuniserer jevnlig med nettet der en får en fortløpende oppdatering om hvor folk befinner seg, sier Polestad.

Sp-politikeren mener det kan bli en bra markering mot direktivet.

- Jeg tenker at dette kan bli en fin markering, og dette blir jo mens Stortinget har møte og behandler datalagringsdirektivet. Så det blir Erna Hour, sier han muntert, men samtidig alvorlig.

- Skal også oppfordre Erna
Pollestad karakteriserer det som «absurd» at enkelte frykter at kommunikasjon mellom folk skal skje fritt og ikke bli lagret.

Nå oppfordrer han sine partifeller, og alle andre, til å slutte seg til aksjonen.

- Jeg går jo ut fra at alle respresentantene fra Senterpartiet vil delta i debatten, og jeg vil jo selvfølgelig oppfordre de også til å slå av telefonen i denne timen. Sånn generelt kunne mange av oss vært flinkere til å slå av telefonen, sier han.

Så langt har han ikke fått noen reaksjon fra Erna Solberg selv, men han har planen klar for hva han skal si til henne:

- Jeg sitter like ved siden av Erna Solberg i stortingssalen, så jeg skal oppfordre henne til å slå av telefonen den timen. Men jeg oppfatter jo Erna som en dame med godt humør, og at hun vil se det humoristiske i dette, sier Pollestad.

- Jeg vil ikke gi opp
- Men det er jo flertall for datalagringsdirektivet, bør du ikke da gi opp?

- Jeg vil ikke gi opp kampen før direktivet er innført i norsk rett. Det er også varslet at dette vil bli prøvet juridisk, og det kan jo bli spennende å følge, sier han.

Pollestad synes det ikke var veldig overraskende at Høyre og Arbeiderpartiet ble enige.

- Jeg mener det som har skjedd de siste ukene av forhandlingene i stor grad var veldig opplagt. De måtte bli enige, og det var opplagt at det ville enda opp med seks måneders lagringstid, sier han, som blant annet har kjempet for at vedtaket måtte utsettes.

- Stortinget skal vedta direktivet 4. april, og 12. april skal EU komme med sin revidering av direktivet. Vi har jo prøvd å få mer tid til saken, til etter EU har kommet med mer, men det har ikke Høyre og Arbeiderpartiet vært villige til å lytte til, sier han, og legger til:

- Jeg synes det er rart de ikke kan vente et par måneder. Vi kunne helt fint behandlet saken i juni, sier Pollestad.

Les også
Japan vil ha solceller på alle bygg
Les også
Datalagrings-diskusjonen koker på nett
Les også
Datalagringsdirektivet er vedtatt
Les også
Datalagringsdirektivet er vedtatt
Les også
20.000 vil protestere mot Erna
Les også
Til kamp mot Datalagringsdirektivet
Les også
Facebook ser hva du prater om
Les også
Høyre og Ap enige om datalagringsdirektivet
Les også
Erna sier ja
annonse