Til hovedinnhold

Slik brukes roboter til å sikre blinkskuddene under OL i Rio

Det holder ikke bare med dyktige fotografer når det skal tas bilder fra verdens største idrettsarrangement.

Getty Images

OL i Rio i Brasil nærmer seg med stormskritt, og det å videreformidle sylskarpe og perfekt timede bilder fra lekene er noe som ikke overlates til tilfeldighetene. Men i 2016 holder det ikke bare å ha de beste sportsfotografene – utstyret er minst like viktig for å være sikker på at blinkskuddet sitter som det skal.

Ved hjelp av topp moderne teknologiske løsninger, som robot-drevne kameraer, kilometervis med fiberoptiske kabler og avanserte redigerings- og distribusjonssystemer, skal bilder av de store øyeblikkene fra OL i Rio foreviges og formidles raskere enn noen gang.

Syv år med planlegging

Bildebyrået Getty Images har i snart syv år jobbet med å planlegge hvordan OL i Rio skal presenteres for verden, og robotene er sentrale aktører som gjør det mulig for fotografene å ta blinkskudd de ellers ville hatt vanskeligheter med å få til.

Tek.no har snakket med viseadministrerende direktør i Getty, Ken Mainardis, som forteller om prosessen og hvordan nyutviklede roboter og programvare tar en stadig større del av arbeidsmengden for fotografene.

MRMC POD-system robotrigg med Nikon SDLR kamera. En enkelt kabel med Ethernet-kobling leverer også strøm til begge enhetene.
Getty Images

– Det er en logistikkøvelse av sjeldne dimensjoner vi har vært igjennom de siste syv årene, hvor vi må sørge for å dekke hver eneste tenkelige fotovinkel ved samtlige av de 28 idrettsarenaene hvor lekene skal foregå, sier Mainardis.

Robotriggens inntogsmarsj

Mange av bildene vil bli tatt ved hjelp av robot-kameraer. Fjernstyrte kameraer er ikke noe nytt, men i samarbeid med firmaet MRMC (Mark Roberts Motion Control) skal Nikon nå teste ut femte versjon av en prototyp på en kamerarigg for stillbilder. Robot-riggen fjernstyres av fotografen og kan spore og følge spillerne for eksempel på basketball-banen.

Riggen gir fotografen bedre kontroll over det fjernstyrte kameraet, slik at det blir lettere å justere fokus, vinkel og andre innstillinger. Getty planlegger å bruke slike POD-roboter ved 20 av OL-arenaene i Rio.

Et robot-kamera installeres i forkant av svømmingen under OL i Rio.
Getty Images

MRMC har utviklet programvare som gir fotografen full styring over roboten via en bærbar PC. Systemet kalles Robotic POD System, og er koblet opp via én enkelt kabel som leverer strøm til både kamera og robot, og samtidig inkluderer en Ethernet-kabel slik at kameraet har direkte forbindelse med resten av datanettverket på arenaen og videre via internett-knutepunkter som sender bildene til en av Gettys fotoredigerere et annet sted.

Publiseringsklart på 2 minutter

MRMC POD-systemet er en robotrigg som skal være mulig å montere opp på under en time.
Getty Images

Mainardis forteller at de har kartlagt de aktuelle områdene, slik at alle nøkkelposisjoner for å fange de beste bildene skal være dekket. Det er tre forskjellige foto-lag i aksjon til enhver tid, og over 120 fotografer og redigerere kommer til å ta mer enn halvannen millioner bilder mens lekene pågår.

Omlag 85 000 bilder blir valgt ut for å redigeres, navngis og tilføyes metadata som fotograf, tidspunkt, kameraspesifikasjoner og liknende. Så blir bildene publisert, og er tilgjengelige for kunder i over 200 land verden rundt. Hele prosessen fra et bilde blir tatt til det er klart til bruk går unna på under to minutter.

Getty har vært IOCs offisielle bildeleverandør siden 1988, og Mainardis forteller at firmaet har lang erfaring og stadig tar i bruk nye tekniske løsninger for å levere de beste bildene.

– Vårt mål er å levere bilder som virkelig fanger oppmerksomheten, som rører ved noe i den som ser bildet. Vi satser stort på 360-graders bilder under dekningen i Rio, og alle fotografene vil være utstyrt med kameraer som kan ta slike bilder.

360-graders panoramabilde Fra EM-finalen i fotball i Frankrike2016.
Lars Baron/Getty Images

– OL i Rio kommer til å bli til å bli Gettys beste og raskeste fotoshoot under et OL noensinne, sier Mainardis.

Arrangementet går av stabelen 5. august og avsluttes to uker senere, 21. august.

Droner er et annet alternativ som brukes stadig mer til å både filme og ta unike bilder fra lufta: Droneracing er noe av det tøffeste vi har sett! »

EMCR robotrigg monteres.
Getty Images
annonse