Til hovedinnhold

– Det er ikke bare dekning som teller når du kjøper mobil

Telia og Telenor sier du ikke bør bruke antennetesten når du skal kjøpe ny mobil.

Montasje: Tek.no/Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Den omfattende antennetesten av 26 av de vanligste mobilene på det nordiske markedet etterlater strengt tatt ikke noe helt klart råd om hvilken telefon folk bør velge, selv om enkelte mobiler har dårligere mottaksforhold enn andre ved enkelte frekvenser og teknologier.

Bjørn Amundsen, Dekningsdirektør i Telenor.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen har ikke fått lest rapporten når vi snakker med han, men får et kjapt referat fra undertegnede.

– Rent generelt er vi fornøyde om mobilene holder seg innenfor spesifikasjonene. Det er fint med slike rapporter for oss som jobber med dekning, men jeg er i tvil om folk flest klarer å forholde seg til alle de ulike resultatene, sier Amundsen.

Vi er vanemennesker

Han registrerer at folk tar kjøpsvalg i stor grad basert på vaner.

– Folk er vanemennesker og velger det de liker, selv om en annen mobil kanskje har bedre radio. Vi er nødt til å bygge nettverk som fungerer i forhold til de ulike mobilene folk kjøper, de mobilene som fins i nettet, sier Amundsen.

Han påpeker også at det er mye som påvirker sende- og mottaksforholdene for en mobiltelefon. Testen undersøker for eksempel ikke hvilken effekt alle de ulike dekslene gir. Her fins alt fra syltynne silikondeksler til tykke lærfutteraler, som sannsynligvis har en effekt.

Ulikt radiomottak på ulike mobiler

– Men at det er ulikt radiomottak på ulike mobiler, det kan jeg bekrefte, sier Amundsen.

Han avslutter med å si at det er viktig at folk kjøper mobiler som støtter de teknologiene og frekvensene Telenor bygger ut nettet med.

Ellen Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Telia sier testen fra Aalborg kan være vanskelig å bruke til å velge rett mobil, men at den gir endel gode råd, som å bruke håndfrisett.
Telia

Kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Telia har mange av de samme refleksjonene som konkurrenten.

– Testen viser variasjon i telefoners evne til å motta og sende signaler både for data og tale. Det er interessant å se at det er målt variasjoner i enkelte telefoners evne til å gi god dekning, avhengig av om telefonene holdes i høyre eller venstre hånd, noe som henger sammen med hvor antennen er plassert, sier hun.

Hun mener testen kan gi kundene veiledning i valg av telefon.

Må støtte alle teknologier og frekvenser

– Kundens opplevelse av en god telefon er dog ikke kun avhengig av telefonenes mottakeregenskaper. Den må også støtte alle teknologiene og hastighetene for 4G, slik at brukerne kan nyte godt av de aller nyeste tjenestene og de høyeste datahasighetene som tilbys over Telias mobilnett, sier hun.

Scheen peker også på at man må ta høyde for variasjoner på hvilke frekvenser som er i bruk der folk faktisk befinner seg.

– Det er for eksempel forskjell mellom by og land. Testen viser også at der én telefon er god på én ting, er en annen telefon god på noe annet. Samlet blir nok dette mye for en gjennomsnittlig forbruker å forholde seg til ved valg av mobiltelefon, og vi ser at det ikke alltid er telefonene med best antenne og mottaksforhold som blir folkets favoritter. Andre variabler som utforming, pris og brukervennlighet er vel så mye med på å bestemme hvilken telefon man velger, sier hun og konstaterer at testen viser at skillet mellom en god og en dårlig opplevelse kan være å sørge for at telefonen ligger fritt, eller står i et håndfristativ i bilen, framfor å ligge i lomma eller i midtkonsollen.

Les mer om testen her: Toppmodeller får strykkarakter i antennetest »

Mer om
annonse