Tek.no

Nyhet

På utsiden ser det ut som en maskin fra 1995, men innsiden skjuler noe mye heftigere

Trolig verdens råeste IBM Aptiva.

Imgur.com / DrModdnstine
1 Mar 2016 16:30

Nostalgi er en viktig del av hverdagen til teknointeresserte. Hva slags dingser, mobiler og PC-er man hadde for mange år siden er ofte et hett tema, og jeg taper alltid, ettersom de fleste jeg kjenner tastet sin barndomstouch på en Commodore 64. Men vi vet om én herre som nok vinner de fleste slike samtaler. Han har nemlig kokt ihop en «floppydisk» på 120 gigabyte, og maskinen som hører til er like spektakulær.

Sprek maskin ... i 1995

Prosjektet ble lagt ut av brukeren Dr. Moddnstine på Facebook og bildedelingstjenesten Imgur, og det handler om mye mer enn en sprø diskettløsning.

Imgur.com / DrModdnstine

Her er det nemlig en IBM Aptiva fra 1995 som er brukt som utgangspunkt. Kanskje du har hatt en slik, eller kjenner noen som eide en. Selve kassen er nemlig svært enkel å kjenne igjen, med det karakteristiske løftehåndtaket fremst på tårnet. I sin tid bodde det en Intel 486 DX2 inni her, og ytelsen var det jo ingen verdens ting å si på. 66 MHz var helt greit i 1995. Skulle vi gjette hadde den kanskje 4 eller 8 megabyte RAM også.

Den tiden er forbi for denne IBM-en. Strengt tatt er den det for samtlige av dem, men Dr. Moddnstines maskin skjuler i dag noe helt annet enn den opprinnelig var utstyrt med. Så godt som alt er byttet ut eller bygget om, mens selve huset utenpå fortsatt ser ut som før.

Verdens raskeste IBM Aptiva

Dermed er det duket for verdens raskeste IBM Aptiva med en Core i7-prosessor fra Intel, vannkjøling fra Corsair og et grafikkort av typen R9 Radeon 390-kort fra Asus med 8 GB RAM.

Imgur.com / DrModdnstine
Imgur.com / DrModdnstine

For å få godsakene på plass er hele innmaten i PC-en bygget om, og en ny og vesentlig kraftigere strømforsyning enn den opprinnelig ble solgt med hører også til.

For å ikke tulle for mye med den flotte nittitallsdesignen har modderen latt diskettstasjonen stå, men den er selvfølgelig bygget om den også. Den leser ikke lenger magnetiske disker, men har fått en SD-kortleser bygget inn. Ved å legge inn plass for SD-kortet i en vanlig floppydisk har maskinen plutselig en diskettstasjon som kan lagre hundrevis av gigabyte. Det er litt sprekere enn de vanlige 1,4 MB-ene man fikk ut av lagringsmediet på nittitallet.

I det hele tatt er prosjektet ett av de mer ambisiøse vi har sett. Vi har tatt med noen av bildene her, men hele byggeprosessen kan du se på Dr. Moddnstines Imgur-post.

Les også
Asus RT-AC5300: Asus RT-AC5300 koster nesten 5500 kroner
Les også
Mad Catz R.A.T. Pro X: Mad Catz R.A.T. Pro X lar deg bygge musen din selv
Les også
Før var ordet «stock-kjøler» det verste du fant, men ikke nå lenger
Les også
Den er ikke pen, men denne mini-PC-en har noe spennende på innsiden
Les også
Bygg en fjernstyrt robot med Ziro
annonse